Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mer påtaglig styrning för en mer självgående landsbygd behövs – inte minst vad gäller viktiga trafikleder

Med anledning av insändaren "Är ekonomi skälet till att Trafikverket sänker maxhastighet på E14?" i ST 7/2.

Enligt Trafikverket påverkas inte underhållet av vägarna om de sänker hastigheten, det är trafikmängden som bestämmer underhållet.

Trafikverket har bearbetats en längre tid av kommunpolitiker i Ånge men beslut om hastighetsbegränsningen i framtiden ligger kvar. Verket har heller inga extrapengar för att påbörja en av alla säkert önskad och nödvändig avgränsning av körbanor på aktuella avsnitt av E14 innan hastighetsbegränsningen blir en realitet. Verket skulle i och för sig kunna begära extraanslag för att markera sitt intresse om de ansåg behovet som synnerligen extraordinärt i jämförelser med andra projekt – men några sådana tongångar är hittills inte offentliggjorda.

Att på olika sätt offra energi på Trafikverket och deras planering ger således ingen effekt och är bortkastad tid; bättre då att använda andra och bättre vägar fram till de som beslutat om nollvisionens genomförande – som egentligen inte alls inte parerat eller tagit hänsyn till den mycket besvärande bieffekt av hastighetsbegränsningen – som kan finnas till under nu icke överskådlig tid sedan den nu i framtiden kommit på plats.

Vi efterlyser därför åtskilligt mer driv i kraven på bättre förutsättningar och mer påtaglig styrning för en mer självgående landsbygd, inte minst vad gäller viktiga trafikleder. Till exempel för upprustning med skilda körfält på mycket viktiga E14.

Vad våra berörda riksdagsmän tycker i frågan är hittills en märkligt väl bevarad hemlighet – utom i ett fall, nämligen Jörgen Berglund som agerat i frågan hos ansvarig minister.

Det som nu kommer att ske med E14 belyser mycket tydligt hur framförhållningen hos ansvariga fungerar i verklighetens politikerlovade "hela Sverige ska leva".

Positiv Ångebo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel