Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mer privatiseringar är ingen lösning – Region Västernorrland behöver vänsterpolitik

På regionfullmäktige i april la alla partier i Region Västernorrland fram sina förslag till regionplaner.

Regionplanen är den verksamhetsplan som ska peka ut riktningen för alla regionens verksamheter för de nästkommande tre åren, i detta fall 2021–23. Majoritetens (S, M och L) förslag röstades som väntat igenom.

Sanningen är att Region Västernorrland har stora problem med både ekonomi och tillgänglighet. I Centerpartiets och Kristdemokraternas regionplaner framgår att de båda ser det borgerliga universalmedlet "att privatisera delar av vården" som del av sin lösning. Enligt Centerpartiets förslag till regionplan vill de öppna upp för en mångfald av utförare inom hälso- och sjukvården och de vill att Sollefteå sjukhus drivs på entreprenad med möjlighet till uppdrag från både regionen och andra.

Kristdemokraterna vill å sin sida införa vårdval för den öppna specialistvården och skriver att arbetet för att hitta verksamheter lämpliga för entreprenad ska intensifieras.

Men privatisering är ingen lösning! Det är väl känt nu att privata vårdgivare tenderar att etablera sig där redan resursstarka personer bor och ökar istället på vårdkonsumtionen inom just den gruppen och inte inom gruppen som faktiskt är i störst behov av vård. Skandaler där privata utförare som utnyttjat ersättningssystemen för att kunna få ut mesta möjliga pengar från sin beställar-region har på senaste tiden avlöst varandra.

När Vårdanalys, på uppdrag av regeringen, utredde försäkringspatienter framkom att privata vårdgivare med uppdrag från olika regioner låter patienter med privata sjukförsäkringar gå före offentligt finansierade patienter med större behov.

Är det på detta sätt som Kristdemokraterna och Centerpartiet vill förbättra vården i Västernorrland?

Vi ser att problemen med regionens ekonomi och tillgänglighet till stor del beror på svårigheter att bemanna. Bakom det finns en dålig arbetsmiljö, dåliga villkor, frånvarande chefer som saknar mandat, med mera. För att vända på detta måste regionen storsatsa på sina medarbetare och organisera vården på ett bättre sätt.

Vänsterpartiet menar att regionen bör införa så kallade sammanhållna vårdområden, vilket skulle innebära en gemensam huvudman för all vård och omsorg. Att privatisera delar av specialistvården är att gå åt motsatt håll och leder till en mer uppsplittrad vård med fler huvudmän.

Dessutom tycker vi självfallet att alla skattemedel från länsinvånarna ska gå åter till vården och inte bli utdelning i vinstjagande aktiebolag!

Vi i Vänsterpartiet ser nu med stor oro på om en borgerlig majoritet skulle "vinna" regionvalet 2022, det är inte den sorts politik som Centerpartiet och Kristdemokraterna står för som kan rädda regionen!

Lösningen stavas satsningar på personalen, satsningar på en jämlik, god och nära vård, backad av tre kompletta akutsjukhus styrda av en huvudman. Det är vänsterpolitik som behövs för att vända skutan!

Nina Orefjärd, Vänsterpartiet, ledamot regionfullmäktige Västernorrland

Isabell Mixter, Vänsterpartiet ledamot regionfullmäktige Västernorrland

Lars-Gunnar Hultin, Vänsterpartiet, ledamot regionfullmäktige Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel