Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Miljöpartiet i Sundsvall: Kulturskolan är central för en hållbar kommun

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Sundsvall har länge haft en stolt kulturskola. Kulturskolan är inte bara en viktig del i ungas utveckling och skapande, det är också en unik samlingsplats. En fri kulturskola gör kulturen tillgänglig för alla barn och unga, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar.

Kommunen står, som många andra svenska kommuner, inför stora sparkrav. Vi har respekt för den utmaning det innebär. Men vi får för den sakens skull inte offra det som gör Sundsvall till en framtidskommun – de unga, kulturen, möten och gemenskap i skapandet.

För att kulturskolan ska vara aktuell är det viktigt att den behåller en bredd, där barn och unga får möta och testa olika uttrycksformer. De besparingskrav som lagts fram riskerar inte bara att göra kulturskolan tillgänglig för färre, det riskerar också att begränsa den typ av kultur skolans elever får tillgång till.

Sundsvalls kommun håller, som många andra kommuner, begrepp som hållbarhet högt. Men hållbarhet handlar om mer än att bevara miljö och bekämpa klimatförändringar. Den sociala hållbarheten är minst lika viktig. Det som skapar gemenskap, utjämnar klasskillnader och ger oss framtidstro. I Sundsvall är kulturskolan en central del för detta!

Miljöpartiet har under många år kämpat för en fri kulturskola i Sundsvall. Sedan valet 2018 har Miljöpartiet inte längre någon plats i Sundsvalls kommunfullmäktige och har därför inte mandat att motsätta oss en nedskärning. Men vi sällar oss till de röster som de senaste veckorna protesterat mot förslaget till nedskärning.

En fri och stark kulturskola behövs för ett hållbart Sundsvall – vi kommer fortsätta att kämpa för den!

Johanna Thurdin och Johanna Simonsson, Miljöpartiet i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel