Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Miljövän i går, miljöbov i dag – hur ska vi ha råd att hänga med i svängarna?

Vad som är miljövänligt idag kanske inte är det i morgon. Hur ska vi låginkomsttagare och pensionärer ha råd att hänga med i svängarna? Vi har inte beslutsfattarnas inkomstnivåer att falla tillbaka på.

År 2012 skulle vi dra vårt strå till stacken i miljötänket. Vi bytte bort vår gamla bensintörstiga bil och skaffade en ny miljövänlig bil. Vi köpte en dieselbil som då var klassad som miljövänlig med låga utsläpp och betydligt mer bränslesnål. Allt enligt våra beslutsfattares miljötänk för dagen.

Vi satsade våra besparingar i vår nya bil och nu ska vi tydligen straffas för att vi litade på er att vi gjorde rätt.

Vi har idag inte råd att byta bil igen, bara för att ni har tänkt om. Hur ska vi låginkomsttagare och pensionärer som bor i glesbygd ha råd att köpa nya bilar allt efter vad ni beslutar om i miljöfrågan?

En sjukpensionär kan inte i snöyra åka elcykel på dåligt plogade vägar i tre kilometer till närmaste busshållplats för att vara miljövänlig i er verklighet!

Kom nu inte med ert snack om att åka kollektivt igen, det är lika omöjligt som att åka ångbåt, då det inte finns varken det ena eller det andra att tillgå.

Många orter i vårt land har i bästa fall en busstur om dagen – och detta bara i samband med den tid som skolbussen går. Under sommarlovet går ingen buss på dessa orter.

Sedan kan man också, som i mitt fall, ha tre kilometer enkel väg till närmaste busshållplats.

Vad är det som nu tydligen ska vara "miljövänligt" i fordonsväg? Elbilarna, är de miljövänliga eller kommer man även där att behöva tänka om? Det krävs en större elproduktion som i många fall sker i koleldade kraftverk,med ökande utsläpp som följd. Vi ska heller inte glömma den fruktansvärda miljöpåverkan som blir följden av en ökande produktion av bilbatterier. Med ökande gruvdrift och frigörande av giftiga ämnen för människor, djur och natur.

Nu säger ni kanske att vi har inga koleldade kraftverk eller några av dessa gruvor i vårt land. Men hoppsan, var det inte så att miljötänket skulle vara ett globalt tänkande?

Jag vet att det är svårt att tänka stort och många av våra beslutsfattare bör nog också börja höja blicken och se att det är en helt annat utbud på transportmöjligheter i våra storstäder än på landet. Vill ni ha någon befolkning kvar utanför tullarna så måste ni också börja förstå villkoren ni skapar för dem som bor och verkar där.

Kom och lev i vår verklighet ett tag! En sjukpensionär kan inte i snöyra åka elcykel på dåligt plogade vägar i tre kilometer till närmaste busshållplats för att vara miljövänlig i er verklighet!

Lika behandling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel