Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Min man flyttar till Alzheimerlandet – äldrevården behöver mer resurser och förbättras

Tack G Engström för din insändare "Jag trodde att min livskamrat skulle få omsorg på äldreboendet – inte bara förvaring" i ST 27/3.

Efter 50 år tillsammans så har då stunden kommit när jag inser att vi måste få hjälp. Min man får flytta till äldreboende och jag blir ensamboende. Vilket scenario! Vi som skulle vandra ,vila, äta gott och leva gott i minst tio år till. Men nej, så blir det inte. En av oss flyttar till Alzheimerlandet och den andra ska leva i bostaden där hälften har försvunnit.

Det är jag som tagit beslutet så det blir jag som bär ansvaret och det dåliga samvetet. Vad ska jag göra?

Kan det bli bra om vi, som blir äldre och äldre, kan komma på något?

Äldrevården måste få resurser. Pengar till utbildning och personal. Förslag och engagemang från anhöriga. Som till exempel att samarbetet mellan avdelningarna utökas. Varför inte stuva om lite så att den sociala samvaron mellan de boende kan samordnas. Brädspel, dagliga promenader, lättgympa, högläsning, motionscykling eller sångstunder.

Varje dag bör innehålla gemensam aktivitet. En samtalsgrupp som sitter och ljuger för varandra kan vara aldrig så stimulerande.

Många av oss anhöriga kan säkert hjälpa till, men ska naturligtvis styras av personal.

Ni som arbetar inom äldrevården gör ett fantastiskt jobb, men ni måste få större möjlighet att genomföra ert jobb på bästa möjliga sätt.

E Lindgren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel