Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Misshandel av sjuka medborgare – varför granskar inte media?

Varför vågar inte svensk media granska, kritisera och skriva sanningen om försäkringskassan och sjukförsäkringen?

Varför törs ingen granskande journalist offentliggöra sanningen om hur rättsosäkert och cyniskt arbetsoförmögna och sjukdomsdrabbade människor behandlas av en svensk myndighet på uppdrag av vår regering och riksdag?

Dessa frågor är välgrundade och de är sannerligen berättigade svar, för det är hundratusentals människor som har drabbats och fortfarande pågår denna förfärande misshandel av sjuka och fattiggjorda medborgare.

Man kränker både medborgerliga och mänskliga rättigheter, och ingen gör något åt det. Ingen stoppar dem. De drabbade är svaga och i underläge. Att de tvingas föra den här kampen själva är barockt.

I den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, antagen den 10 december 1948, artikel 25 1 står: "Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll".

Hundratals drabbade har otaliga gånger mejlat till både radio- och tv-program, tidningar, granskande myndigheter, EU och många fler, men svaren uteblir. Man tiger ihjäl både de drabbade människorna och frågorna.

Gemene man har en medborgerlig rätt att upplysas och få korrekt information om vad som pågår.

De allra flesta lever i lycklig ovisshet om hur illa ställt det är, och i villfarelsen att de är trygga om de skulle drabbas av oförmåga att arbeta.

Så vem eller vilka vågar ta fram korrekta fakta och presentera dem offentligt?

Åsa E Melander

SVAR DIREKT:

Hej Åsa!

Vi rapporterar ofta om frågor som rör såväl sjukvård som försäkringskassan och sjukförsäkringen. Vi berättar om personer som kommer i kläm, om hur sjukförsäkringen fungerar och förändras. Nyligen publicerade vi en artikel där en man träder fram och berättar om sin kamp mot försäkringskassan, en kamp för att kunna ta hand om sin son. Även den massprotest som du leder mot försäkringskassan har vi rapporterat om vid flera tillfällen.

Med vänlig hälsning

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel