Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mittuniversitetet står bakom etablering av Northvolt – handlar om Sundsvalls väg framåt

Ordet ”kraftsamling” bär energi, vilja och kreativitet – viktiga nycklar när Sundsvallsregionen tar nya steg in i framtiden.

Vi applåderar initiativet från offentlig sektor och näringsliv i syfte att vinna kampen om Northvolts och Volvo Cars nya gigafabrik. Mittuniversitetet backar upp och manifesterar det genom medverkan i arbetet kring Sundsvalls väg framåt.

Vår gemensamma utmaning med samhällets klimatomställning är en ödesfråga. Vår vision som ett globalt universitet med regionalt engagemang är central för oss. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, heter det. Därför tar vi oss an globala frågor i vår forskning och förankrar detta och vårt övriga arbete i ett regionalt sammanhang. Däri ligger en stor del av vårt berättigande.

På tal om energi så menar vi att vi både bär på den – och delar med oss. Alla som bygger sin framtid hos oss, genom utbildning eller forskargärning, tillför regionen energi och blir en resurs i kampen om en stor etablering. Kompetensförsörjning är en kritisk faktor för att övertyga beslutsfattare om att vår region är en given plats för en nyetablering. Samtidigt är just kompetensförsörjning en stor utmaning i vår del av landet, oavsett bransch. Mittuniversitetet står rustat att bidra och bär också insikten om vikten av att samarbeta med andra universitet. Det sker redan idag, där KTH och vår civilingenjörsutbildning är ett exempel.

När det gäller vilja så menar vi att vi har den – och att det märks. Vi erbjuder attraktiva utbildningar med hög kvalitet, arbetslivsanknytning och nära koppling till näringslivet. Ett tydligt kvitto är söksiffrorna till våra utbildningar som sprängt alla tidigare gränser det senaste året. Vi ligger också långt framme i att utveckla former för flexibelt, livslångt lärande. Därför fick vi uppdraget att utveckla en nationell modell för livslångt lärande för yrkesverksamma inom alla typer av branscher. Även om nyetableringen rör tekniksektorn blir också forskning och utbildning för vård, skola och andra områden centrala för att fånga hela livets behov.

Sedan början av 90-talet har andelen högutbildade i regionen mer än fördubblats. Det gör oss stolta, men inte nöjda. Vi vill mer – tillsammans med båda våra regioner. Jämtland mår bra av en kraftsamling i Västernorrland, precis som Västernorrland mår bra av ett Jämtland i tillväxt. Det är naturligt för oss att se satsningar i vår ena region som en tillgång för vår andra region.

Kreativitet driver vårt arbete och ger bland annat avtryck i vår forskning. Vi driver på forskningen kring grön energi, miljömässigt hållbara batterier och superkondensatorer. Vi startar en ny forskningsprofil, NeoPulp, som grund för vår processforskning, där 117 miljoner kronor satsas av KK-stiftelsen och näringslivet i samverkan med oss. Det är bara några exempel på vår kreativitet, men den sträcker sig mycket längre än så.

Regionens kraftsamling bär energi, vilja och kreativitet – och vi fyller den gärna med studenter, forskare och all övrig kompetens ett universitet rymmer.

Anders Fällström, rektor

Kicki Strandh, kommunikationschef

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel