Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Mix av handel, arbetsplatser och boende – framgångsfaktorn för citykärnor

I en insändare i ST 15/4 menar ”Ragge” att Sundsvalls stenstad riskerar att ”dö sotdöden” om inte politikerna satsar på arbetstillfällen och en levande stad.

Generellt kan man säga att handeln i så gott som alla stadskärnor är inne i en strukturomvandling. En omvandling som pågått under ett antal år och påskyndats på grund av rådande pandemi och Sundsvall är inget undantag. Vår stadskärna fyller en central roll i vår region och tillsammans med det lokala näringslivet, handeln och fastighetsägarna jobbar vi inom Sundsvalls kommun målinriktat för att utveckla vår stad.

Debattören lyfter fram det utbud av service som erbjuds i Stenstan. I de undersökningar man gör så ser man tydliga trender, marknaden i dag ser inte ut som den gjorde förr. I dag lägger vi större andel av vår disponibla inkomst på mat, service, upplevelser och vi handlar via nätet i mycket större utsträckning än tidigare. Det är den utvecklingen vi behöver möta upp, att tro att vi kan bromsa är ingen långsiktig framkomlig väg.

En framgångsfaktor för citykärnor är att ha en mix av handel, kontor/arbetsplatser och boende, den mixen gynnar både stadslivet och tryggheten.

I dag bor cirka 5 000 människor i och i anslutning till centrala Sundsvall. I vår nya utvecklingsplan ges över 17 000 människor möjlighet att bo i eller i direkt närhet till vår stadskärna.

Debattören nämner också Birsta och när det gäller stadskärna och handelscentrum utanför city så finns inget motsatsförhållande mellan dessa. All forskning och siffror pekar på att de tvärtom stärker varandra och drar köpkraft åt varandra.

Pandemin har försvårat det för många näringsidkare och extra svårt har de som verkar i Stenstan. Många arbetsplatser står tomma när människor jobbar hemifrån och med en förhållandevis låg andel boende i Stenstan så har marknaden minskat avsevärt.

Så förutom de långsiktiga satsningar vi gör så gör vi också en del punktinsatser i form av slopade avgifter för uteserveringar, möjlighet till att förlänga säsongen, etcetera.

När möjlighet ges så kommer vi att vilja mötas igen och vår övertygelse är att det är den helhetsupplevelse som Stenstan kan erbjuda, i form av mångfald och urban stadsmiljö som kommer att vara avgörande för dess framtid.

Detta är några exempel på vad vi inom kommunen gör.

Vi i den politiska majoriteten har tagit ut riktning för Sundsvalls väg framåt och satt ett offensivt mål på 5 000 nya jobb innan 2030.

Vi är övertygade att vi är på rätt väg och arbetar vidare för hållbar tillväxt som gynnar och stärker vår vackra stad och region. Avslutningsvis vill vi säga att vi känner oss stolta över den mobilisering som nu sker på bred front. Vi har tagit fighten för jobben och för Sundsvall.

Anders Hedenius (S)

Magnus Persson (C)

Kim Ottosson (V)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel