Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna är ute och cyklar på djupt vatten

 
Gifttunnor i Sundsvallsbukten
Visa alla artiklar

Nu är Moderaterna ute och cyklar på djupt vatten igen. Det kanske låter som om vi blandar våra metaforer – men det är värre än så. Moderaterna tror att det går att finansiera en sanering av Sundsvallsbukten med att dra in miljöpremien för elcyklar. Det här är så snurrigt att vi nog måste ta det från början.

Moderaterna menar att du som medborgare nu ska slanta upp och betala det som kommer att krävas för att sanera efter privata bolag som ogenomtänkt och ansvarslöst förorenat Sundsvalls havsmiljö med tusentals tunnor fulla med kvicksilver. Visst, det var många år sedan det skedde. Det skulle vara svårt att ställa dessa företag till svars idag. Men Moderaterna är inne på samma smutsiga spår idag.

Genom maffiga skattelättnader för företag, släpphänt hantering av krav på minskade utsläpp och kraftiga försämringar i finansieringen av miljö- och klimatarbetet på nationell nivå, visar Moderaterna vad de egentligen står för. Det är inte att ställa de ansvariga till svars, utan att du som medborgare ska plocka upp notan.

En av de som nu uttalar sig om vikten av att sanera Sundsvallsbukten är Jörgen Berglund. Berglund som nu är riksdagsledamot har själv varit kommunalråd i Sundsvall och bör därav veta att Sundsvall precis som hela Västernorrland har många förorenade platser, där tidigare industriföretag aldrig tvingats göra rätt för sig. Gifttunnorna på havsbotten kvalar inte ens in bland topp 10, i länsstyrelsens kartläggning av vilka platser som behöver saneras först. Då blir det tydligt hur giftiga de topplacerade platserna är.

Det finns tusentals platser med otroligt hälsofarliga och miljöpåfrestande föroreningar i vårt län. Vi får hoppas att Moderaterna nu, till sist, är med i matchen och tänker se till inte bara att dessa saneras utan även att framtida föroreningar stoppas. Ett bra ställe att börja, är att ta ansvar för att Moderaterna i den budget man röstade igenom med SD och KD tog 100 miljoner kronor från just sanering av förorenade områden, och över två miljarder i minskade anslag på miljö- och klimatområdet. Det är inte klädsamt att i det sammanhanget ställa en miljösatsning mot en annan.

Vi socialdemokrater vet att Sveriges ekonomi skulle klara både att städa upp gamla synder och att sluta skita ner för framtiden, om inte klåfingriga moderater hade saboterat de satsningar som planerades för i år.

Gör man som Moderaterna vill kommer vi varken ha råd att städa upp gamla synder eller att förbättra framtiden. Klimatet och miljön är vår tids ödesfrågor. Vi måste stärka klimatarbetet och skynda på omställningen för att Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet – det är vår plikt gentemot kommande generationer. Det ska bli intressant att se hur många miljoner Moderaterna lägger på höstens skuggbudget till miljösanering – att det skulle bli stora tillskott lär ju vara en högoddsare

Malin Larsson (S), riksdagsledamot Västernorrland

Lina Forsman, ordförande SSU Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel