Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: En budget för jobb, skola, hållbar ekonomi – och ett nytt idrottscenter

På kommunfullmäktiges möte den 22 juni ska beslut fattas om vilken budget som ska gälla för Sundsvalls kommun de kommande två åren. Det är under en speciell tid som vi fattar beslut om de ekonomiska prioriteringarna för Sundsvall. Sluteffekterna av coronakrisen vet vi ännu inte, men vad vi redan nu vet är att krisen kommer att påverka kommunens intäkter.

Därför presenterar Moderaterna en budget med fokus på full sysselsättning och reformer för fler människor i jobb. Att så många som möjligt jobbar är bra för samhället, men särskilt viktigt är det för den enskilde. Ett jobb är mycket mer än en försörjning. Ett jobb innebär gemenskap med arbetskamrater, känslan av att känna sig behövd och att bidra till det gemensamma.

Här skulle också Sundsvall sänka sina kostnader för bidrag med miljontals kronor varje år. Sundsvall är ingen kravlös gemenskap, här ska alla som kan jobba också ha ett jobb att gå till. Då krävs en effektiv arbetsmarknadspolitik, vilket Sundsvall idag saknar.

Skolresultaten i Sundsvall har legat på alldeles för låga nivåer, alldeles för länge. Elevernas skolresultat är långt under vad de borde vara, jämfört med såväl riksgenomsnittet som våra socioekonomiska förutsättningar. Det är en oroväckande utveckling där en av fyra lämnar grundskolan utan att vara behörig till ett gymnasieprogram.

Vi prioriterar därför skolan och skolans kärnuppdrag – kunskapen och elevernas måluppfyllelse. Den garanterade undervisningstiden ska tillhandahållas, ordning och studiero ska råda i klassrummen och lärarnas ledarskap stärks.

I Sundsvall ska vi ha höga förväntningar på våra elever men också på skolans ledare – rektorerna. Vi vill frigöra tid till rektorernas ledarskap och ha tydliga chefsförordnanden med förväntningar på mer kunskap i skolan och förbättrade skolresultat.

Redan innan coronakrisen befann sig Sundsvall i ett ansträngt ekonomiskt läge. I vår budget når vi de finansiella överskottsmålen. Vi vill också sälja fastigheter som kommunen äger men inte använder och släppa in fler aktörer inom flera områden.

Med en budget som prioriterar god ekonomisk hushållning möjliggörs investeringar. En viktig sådan är ett nytt idrottscenter. I Sundsvall råder idag stor brist på hallytor – om detta har Sundsvalls idrottsföreningar vittnat under lång tid. För att Sundsvall ska vara en attraktiv stad att bo och leva i ska ingen förening behöva tacka nej till barn och unga som vill idrotta.

Vi tycker att det är dags att sätta ned foten i den här frågan och ge idrottsrörelsen i Sundsvall de förutsättningar de förtjänar – ett nytt idrottscenter. Tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna presenterade vi redan 2018 en effektiv lösning för en ny arena, både i form av totalkostnad och till hallyta. I det budgetförslag vi nu lämnat in är förslaget åter med.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Viktoria Jansson (M), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel