Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Ge svenska bönder bättre förutsättningar att producera mer mat

Livsmedelsproduktionen i Sverige måste öka för att göra landet mindre sårbart. Det har Moderaterna påtalat länge. Coronapandemin har bara gjort det mer uppenbart.

Men en ökad livsmedelsproduktion förutsätter stärkt konkurrenskraft för svenska bönder. Tyvärr bedriver regeringen en politik som går i motsatt riktning.

Det är viktigt att jordbruket är miljövänligt och hållbart. Sverige har förmodligen världens mest hållbara jordbruk. Men regeringen med MP i spetsen driver i både Sverige och EU ensidigt en politik som skulle försämra konkurrenskraften och minska den svenska produktionen.

Just nu handlar det om att den vill minska användning av växtskyddsmedel och växtnäring och kraftigt öka arealen ekologisk odling genom nya strategier på EU-nivå inom ramen för EU:s gröna giv.

Detta kan vara viktiga åtgärder i vissa EU-länder där det finns ett reellt problem med en hög och ineffektiv användning av växtskyddsmedel och växtnäring. Men inte i Sverige där insatsmedlen används med omsorg. Här skulle åtgärderna till och med kunna motverka sitt eget syfte.

Faktum är att Sverige använder minst kemiska växtskyddsmedel i hela EU. Cypern och Malta som ligger i toppen använder åtminstone tio gånger så mycket. Dessa länder behöver minska sin användning. Men i Sverige skulle det tvärtom få negativa konsekvenser för både hållbarheten och produktionen.

Till exempel skulle ett förbud eller kraftiga begränsningar i användningen av glyfosat, som riskerar att bli verklighet efter att det nuvarande tillståndet löper ut 2022, leda till att livsmedelsproduktion blir både svårare och dyrare. Enligt Jordbruksverket skulle mängden producerad mat bli mindre och klimatpåverkan större på grund av bland annat mer bearbetning av jorden och ökad dieselförbrukning.

Även växtnäring används ansvarsfullt i Sverige, genom aktiva insatser för att minska läckage och överanvändning. En balanserad användning leder dessutom till större skördar som binder betydligt mer koldioxid än vad som går åt vid tillverkning av växtnäringen.

Vad gäller regeringens vilja att öka den ekologiska arealen visar forskning som SLU lutar sig mot att skördarna minskar med 30–50 procent när man odlar ekologiskt. En omställning från konventionellt jordbruk till ekologiskt innebär att man får ut mindre livsmedel på samma odlingsmark. Den miljömässiga kostnaden för varje produkt blir högre och medför en ökad påfrestning på naturen.

Om enskilda jordbrukare och konsumenter väljer ekologiskt är upp till dem. Men det går inte att driva ekologiskt som norm samtidigt som vi ska producera mer mat och mätta fler munnar.

Överanvändningen av insatsmedel så som växtnäring och växtskyddsmedel i jordbruket i EU måste bort. Men svenska bönder ska inte få sämre förutsättningar för att det finns problem i andra länder. Tvärtom vill Moderaterna ge svenska bönder bättre förutsättningar att producera mer mat. Det tjänar alla på – inte minst miljön och klimatet.

Vad kommer regeringen göra för att öka självförsörjningen?

John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel