Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Tio förslag för att skydda våra äldre

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset har tagit sig in både på äldreboenden och i hemtjänsten med förödande konsekvenser. Moderaterna presenterar tio förslag för att skydda våra äldre.

Äldreomsorgen kommer behöva mer resurser men det räcker inte för att komma tillrätta med smittspridningen. Därför presenterar Moderaterna ett paket för att stärka äldrevården och övrig kommunal omsorgsverksamhet:

1. Skynda på arbetet med storskalig coronatestning. För lite har hänt. Vi anser att testningen i närtid bör omfatta minst 150 000 personer per vecka.

2. Testningen inom äldreomsorgen ska särskilt utökas. Testning är avgörande för att säkra personalförsörjningen och skydda riskgrupper.

3. Bättre tillgång till skyddsutrustning. Det har varit ett problem med brist på utrustning på vissa håll. Socialstyrelsen måste få ett tydligare uppdrag att se till att kommunerna har skyddsutrustning.

4. Tydligare instruktioner för hur skyddsutrustning ska användas. Det har funnits osäkerhet vad gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer om användning av skyddsutrustning inom äldreomsorgen. Det får inte finnas några oklarheter om när och hur utrustning ska användas.

5. Obligatorisk utbildning i smittskydd. Alla medarbetare inom äldreomsorgen måste ha grundkunskaper om smittskydd, antingen sedan tidigare eller exempelvis någon av Socialstyrelsens kurser.

6. Följ upp att rekommendationerna för skyddsutrustning efterlevs. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) bör få ett särskilt uppdrag om detta, för att säkerställa minskad smittspridning inom äldreomsorgen och säker arbetsmiljö.

7. Särskilda covid-team inom äldreomsorgen. Alla kommuner och privata utförare bör åläggas att göra en översyn av organisationen och vid behov införa särskilda covid-team som bara arbetar med smittade vårdtagare.

8. Dra ner på icke-nödvändig hemtjänst. Kommuner ska ha tydligt mandat för att tillfälligt pausa eller begränsa icke nödvändig hemtjänst, det vill säga hemservice som inte är direkt omsorgsarbete.

9. Ökad kontinuitet. Vi vill se en bred översyn i syfte att förbättra kontinuiteten vad gäller anställda inom hemtjänst och äldreomsorg, exempelvis genom fler heltidstjänster.

10. Skapa bättre förutsättningar att hålla smittade separerade från övriga. Äldre ska givetvis inte flytta in på enheter där de riskerar att smittas. Kommuner bör ges legala förutsättningar att snabbt kunna sätta upp tillfälliga lokaler för att kunna separera de som är sjuka från övriga.

Det behövs ett tydligt ledarskap för att hindra ytterligare smittspridning inom äldrevården. Det är mot den bakgrunden Moderaterna lägger fram dessa tio förslag.

Både våra äldre och medarbetare i äldreomsorgen ska känna sig trygga.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson

Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot för Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel