Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Morgondagens sjukvård: Medborgare ska kunna träffa en läkare digitalt i ett undersökningsrum nära där man bor

Det kan för tillfället kännas förödande att vi under 2020 tvingas göra tuffa besparingar på välfärdens verksamheter trots att Sverige är ett land med ett av världens högsta skattetryck.

Politiken i regionen ansvarar för att säkerställa jämlik vård över hela länet. Det handlar även om att ta ansvar över skattemedlen och att jobba för en långsiktigt hållbar offentlig verksamhet som ska vara tillfredsställande för nästa generation. Vi är framtiden och det kan inte vara nästa generation som skall belastas för dagens underskott. Åtgärder måste ske nu, varje generation skall ta ansvar för sina kostnader och de satsningar som görs måste vara för nästa generations bästa.

Moderaterna är ett hoppfullt parti. Vi tittar på hur morgondagens sjukvård kan se ut. Vi menar att medborgare ska kunna träffa en läkare digitalt i ett undersökningsrum nära där man bor och oavsett vart man bor. Detta är en betydande framtids- och kvalitetsfråga, inte minst i län med långa distanser där Västernorrland är ett uppenbart exempel.

Digitaliseringen av vården är ett brett och omfattande begrepp som kan fylla många syften och skapa goda förutsättningar för vård i hela länet. Det kan skapa en avsevärd förbättrad tillgänglighet och ökad patientsäkerhet.

Andra län har redan gått vägen före med en modernisering av sjukvårdssystemet. I Jämtland, Härjedalen och Västerbotten har man sedan några år tillbaka jobbat med så kallade hälsorum. Ett rum som är utrustat med EKG-utrustning, blodtryckskontroller och viss provtagning. Där finns även utrustning för digitala konsultationer med läkare eller annan profession. Dessa och många andra regioner står i bräschen för utvecklingen av den nya primärvården. Borde inte Västernorrland vara näst på tur?

Om vi ska klara en tillgänglig vård framöver krävs det nya tankebanor och nya förhållningssätt. Landsbygdens utmaningar är våra utmaningar och fler digitala lösningar skapar bättre förutsättningar för hela vår region.

Om man efterfrågar utveckling behöver man också vara beredd på förändringar. Världen och vården utvecklas i en allt mer snabbare takt och vi behöver förbättra förutsättningarna – både för dagens generation men även för den nästa.

Jeanette Karlsson (M), ledamot i regionstyrelsen

Ida Skogström (M), ersättare i regionfullmäktige

Oskar Andersson (M), ersättare i regionfullmäktige

Oskar Brusell, distriktsordförande MUF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel