Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Morgondagens vård i ständig förändring

Region Västernorrland har inlett ett arbete som kommer att pågå under lång tid, en förflyttning från efterkrigstidens industriella vårdsystem till en hälso- och sjukvård organiserad kring patienters individuella behov.

Idag går 50 procent av vårdkostnaderna till en grupp patienter som motsvarar 3–5 procent av befolkningen – de med flera kroniska sjukdomar. Men vårdens system och strukturer är konstruerade för att hantera livets sällan-händelser, akuta och övergående tillstånd, vilket innebär att de som har störst behov av vård inte tillgodoses på det bästa sättet.

De förändringar som behöver ske planeras just nu i en process där vårdens kunniga medarbetare är en stor källa till kunskap och där även patienten blir en kunskapsresurs för hur vården ska organiseras för att fungera bäst. Vi ser framför oss en kvalitativ förstärkning när individens hela livssituation och egna förutsättningar ska väga tyngre. Det här ingår i den förändring av hela Sveriges sjukvård som kallas god och nära vård, som till stor del handlar om samverkan och helhetsperspektiv.

Vi tre partier som leder Region Västernorrland vet att denna förändring av vårdsystemet kräver lyhördhet och ett gemensamt ställningstagande, med kommunen som den enskilt viktigaste samarbetspartnern. Bara genom en god samverkan med kommunerna kan vi förbättra stödet för unga med psykisk ohälsa, och insatserna för de äldre multisjuka.

Det gäller att tillsammans arbeta förebyggande. 80 procent av alla kroniska sjukdomar är livsstilsrelaterade. Om en sjukdom kan förebyggas är det framför allt en etisk skyldighet att försöka göra det, men även i förlängningen ett ekonomiskt behov.

Det gäller samverkan med individen. Egenvården är den närmsta vård man kan få, och för detta behövs stödsystem som fungerar. Så maximeras individens ”må bra-tid” och förutom att god egenvård leder till ökad livskvalitet minskar den vårdkostnaderna.

Det gäller samverkan kring innovativa lösningar. Mycket behöver ske med digitala hjälpmedel och på distans, men innovationer kan även gälla nya sätt att möta patienter, som med mobila team.

Det gäller samverkan mellan hälso- och sjukvårdens alla professioner. En god och nära vård behöver en helhetssyn på individen och dennes unika behov och förutsättningar. Att vara yrkeskunnig inom vården innebär att man också är kunnig om andra yrkesgruppers arbete, och kan samarbeta mot målet, individens bästa hälsa.

God samverkan är vår stora utmaning samtidigt som den är den viktigaste lösningen för att erbjuda en vård som sker på individens villkor. Under denna förflyttning kommer vi att prioritera de som har störst behov av mest stöd. Det är god och nära vård, det är god ekonomisk hushållning och det är så vi ser morgondagen vård växa fram idag.

Glenn Nordlund, Socialdemokraterna, Lena Asplund, Moderaterna, Ingeborg Viksten, Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel