Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Motionsspåret Ryggkurvan måste säkras permanent

Åter är motionsspåret Ryggkurvan i Sundsvall på tapeten. Många andades ut när kommunfullmäktige våren 2014 beslutade att bevara området som ett kärnområde för natur- och friluftsliv. Men Region Västernorrland, som äger marken, gav aldrig upp. För dem är Ryggkurvan en potentiell kassako. Detta förutsatt att marken får planläggas för bostäder och säljas till byggföretag.

I juni 2016, finns ett förslag om att få bygga cirka 230 lägenheter på del av Ryggkurvan. I april 2017 är det dags för en formell ansökan om planbesked. Påtryckningarna från Regionens sida fortsätter.

I januari 2019 dyker det upp ett förslag, där området utvidgats. Är detta den slutliga lösningen? Naturligtvis inte. På kartan antyds en ny lokalgata mellan motionsspåret och bebyggelsen norr om Institutsvägen. Om denna gata anläggs, öppnas möjligheten till bebyggelse i hela skogen, där Ryggkurvan finns. Varför skulle Regionen nöja sig med en tugga, när man kan tjäna pengar på hela kakan?

Att närheten till ett område har avgörande betydelse för vardagsmotionen är välkänt. Här sticker Ryggkurvan ut. Det finns fem skolor i närmiljön. Elever kan enkelt ta sig dit under idrottslektioner. Stora bostadsområden, arbetsplatser, flera förskolor och fritidshem finns inom gångavstånd. Regionens personal använder spåret flitigt. Idrottsföreningar förlägger träningspass dit. Terrängen passar både för promenader och intensivare träningspass.

I närmiljön finns många personer med funktionsnedsättningar. Ryggkurvans utformning och preparering passar även dem. Kultur och fritid mätte besöksfrekvensen 2013 och konstaterade att det årligen gjordes 130 000 rundor i spåret och att andelen kvinnor var anmärkningsvärt hög.

Vad gör då stadsbyggnadsnämnden? Jo, i juni 2019 beslutades, att ett planprogram ska tas fram för sjukhusfastigheten och dess omgivningar. I beslutsunderlaget står det att motstående anspråk och oklara planförhållanden är motiv för denna utredning.

Jag känner oro och ilska. Byggande på Ryggkurvan var ett av de teman som fick störst uppmärksamhet under processen med översiktsplanen. Områdets kvalitéer och betydelse belystes i yttranden från kultur och fritid, miljökontoret, föreningslivet och allmänheten.

Motstående intressen lyftes fram och majoriteten kom fram till att Ryggkurvan ska finnas kvar! Inget nytt har hänt, som skulle motivera att beslutet rivs upp.

Varför avslås inte Regionens begäran? Med den aggressivitet som Regionen agerar i den här frågan, förväntar jag mig större tydlighet från tjänstemän och förtroendevalda. Ni borde veta tillräckligt om detta område och ni utmanar en opinion, som har sin ståndpunkt klar!

Nyss passerade en skolklass på väg till Ryggkurvan. ”En friluftskommun i världsklass” borde ha förmågan att se, lyssna och verka för medborgarnas bästa. Jag föreslår följande:

■ Gör en detaljplan där nuvarande markanvändning läggs fast.

■ Koppla in kommunens markförhandlare och lös in området.

■ Inlemma området i naturreservatet för Norra Berget.

Ragnhild Widgren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel