Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nackstabornas protester klingade ohörda – grundligt överkörda av regionledningen

Artikel 68 av 68
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Nyligen kunde vi i ST ta del av stolta och glada Stödebor, som ger en eloge till politikerna för att de lyssnat på invånarnas protester mot att omvandla deras Hälsocentral (HC) till filial.

Vi gratulerar Stödeborna till deras framgångsrika kamp. Nära sjukvård är inte minst viktigt i glesbygd, vilket vi i Nätverket Rädda Nacksta HC också fört fram samtidigt med vår kamp för att få behålla HC i ett bostadsområde med stora behov.

Dessvärre utan framgång, då politiker och tjänstemän var allt annat än lyhörda för de tungt vägande argument, som framfördes från Nackstabornas sida på välbesökta möten med representanter för regionen. 3 000 namnunderskrifter med krav om att behålla HC vägde lika lätt.

Vi betonade de specifika omständigheter, som borde berättiga Nackstaborna tillgång till god och nära vård, som att det högsta beräknade vårdbehovsindexet i hela regionen (Care Need Index) finns i Nacksta. En beräkning som grundar sig på social sammansättning, utbildning, ohälsotal, ålder, med mera.

Man blir inte förvånad, men desto mer förbannad, när man tar del av intervjun i ST med chefen för St Olofs VC den 30 juli. Där framkommer att det redan från starten av VC i slutet av 2014 fanns med i planerna att "på sikt försöka konkurrera ut HC Nacksta".

Så långt har det alltså gått med den tjusiga reformen om "det fria vårdvalet", som inbegriper fri etableringsrätt inom primärvården, att motivet för en etablering är att sänka en HC som funnits i området sen 1975, och där personalen i alla lägen vänt ut och in på sig för att bemöta Nackstabornas behov av vård. Många gånger trots dåligt stöd från högsta ledningen inom primärvården.

Att en annan drivkraft i de privata alternativen är att göra vinst på vård, som drivs med våra skattepengar, talas det tyst om.

Inte blir man mindre upprörd, när man läser vidare i reportaget att "...vi upplevde att när vi startade så fanns det en positiv vilja från regionen eftersom Nacksta HC hade svårt att rekrytera personal”.

Detta gäller enbart läkare, ett rekryteringsproblem som inte bara Nacksta HC lider av.

Regionpolitikerna deltog alltså aktivt i att underminera den regiondrivna HC:s fortsatta drift! Skamligt!

Alla som kämpat för bevarandet av HC Nacksta har blivit grundligt överkörda av regionledningen. Invånarna i Nacksta som inte aktivt valt någon annan HC/VC har placerats på den privata St Olof VC. Många med bristande språkkunskaper var inte ens införstådda med vårdvalssystemet eller att det finns olika driftsformer av primärvården.

När den fria etableringen infördes (LOV), så begravdes den ursprungliga idén med primärvården: en lättillgänglig hälsocentral i skilda bostadsområden och i landsbygdens centralorter. En av grundbultarna i ett välplanerat välfärdsbygge; tillgång till vård där behov finns, utan annat vinstsyfte än den vinst som förbättrad hälsa bland befolkningen utgör.

Berit Karlsson, Hjalmar Lejon, Jakob Lejon, Eva Rudström, Roger Sjöström, Christine Vaple, Seija Vestin, för Nätverket Rädda Nacksta HC

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel