Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Något måste ske med Tranviken – ett av landets finaste havsbad

Trots att vädret inte bjuder till kan vi konstatera att sommaren är här. Elever och studenter har fått sommarlov, och många av oss som arbetar tar semester.

En av de faktorer som under lång tid bidragit till att stärka livskvaliteten för Sundsvallsborna är att vi har ett av norra Sveriges finaste badplatser – Tranviken, eller ”Norrlands Hawaii”. Denna pärla har under ett par år tyvärr förfallit på grund av den nuvarande ägarens hantering, vilket medfört att platsens popularitet minskat kraftigt.

Medborgare har frekvent hört av sig till oss Kristdemokrater i Sundsvall, med synpunkter på hur att något måste göras.

Kommunen sköter i dagsläget badstranden, och det finns tillgång till den rullstolsanpassade rampen som Kristdemokraterna lokalt var med och drev fram, men marken kring stranden ägs som sagt av en privatperson.

Under våren har vi därför på olika sätt försökt lyfta frågan. I april månad motionerade vi i kommunfullmäktige om att kommunen skall köpa tillbaka den mark som är kringliggande runt stranden, något som kommer utredas under kommande år.

Jag själv lade som ledamot i kultur- och fritidsnämnden också fram ett initiativärende till junisammanträdet om att kommunen skulle snabbutreda möjligheten till att upprätta en enklare kioskverksamhet med sommarjobbare som anställda under semesterperioden, med stöd av de andra oppositionspartierna.

Detta röstades tyvärr ner av den styrande majoriteten (S, V, C), och man undrade varför vi kristdemokrater helt plötsligt ville att kommunen skulle driva till privata aktörer konkurrerande verksamhet. Vi är helt enkelt pragmatiska och desperata för att något skall ske med Tranviken, på sikt ser vi däremot gärna, om kommunen lyckas köpa tillbaka marken, att privata företagare kan arrendera platsen.

Som Sveriges bästa friluftskommun måste vi ta vara på faktumet att vi har ett av landets finaste havsbad.

Glad sommar!

Robin A. Håkansson (KD), ledamot kultur- och fritidsnämnden Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel