Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: När blev det så svårt att få tid på hälsocentralen?

Det är fullkomligt hopplöst. Klockan är strax innan åtta på morgonen. Jag sitter med telefonen i handen och lyssnar på det förinspelade meddelandet. "Tiderna är upptagna för dagen, var god att ring nästa dag". Jag har ingen lust att vänta till nästa dag. Jag ringer för att jag vill ha hjälp nu. Det är inte det minsta roligt att halsen värker och att jag vet att jag återigen drabbats av halsfluss. Jag behöver få antibiotika utskrivet i dag och min feber är inte att leka med.

När blev det så här svårt att få tid på hälsocentralen? Drar mig till minnes hur det var för bara några år sedan. Upplever att det inte var lika svårt då. Och så är det också.

För sex år sedan var det 11 492 personer listade i Granlo. I dag är det 12 300 patienter listade på Granlo Hälsocentral fördelat på fem specialistläkare i allmänmedicin. Det blir i runda slängar ett snitt på 2 460 personer per läkare. Enligt Fanny Nilsson, läkare och debattör, är en hälsosam arbetsmiljö cirka 1 500 patienter per läkare, enligt hennes debattartikel i Veckorevyn.

Vårdcentralerna har totalt underskott på specialistläkare i allmänmedicin. Sjuksköterskor och dyra hyrläkare får i vissa fall ensamma styra skutan med utbrändhet som följd.

Hälften av alla vårdcentraler i Sverige har brist på allmänläkare. Vad beror då detta problem på? Underintag på läkarutbildningen. Trots att landet skriker efter kompetent personal så ökar inte kvoten av intagna på läkarutbildningen i den takt den borde. Som i jämförelse kan nämnas att juristprogrammet tog in in tredjedel fler studenter än läkarprogrammet höstterminen 2019.

Effektivt sätt att hålla lönerna uppe, visst. Men på vems bekostnad? Svenska folkets hjälpsökande befolkning.

När demokraterna i USA strävar efter att få ett system som liknar det svenska tycker jag att vi tar ett steg tillbaka och som leder till att plånboken bestämmer vem som får bra sjukvård i form av privata sjukförsäkringar som jag upplever blir allt mer populära.

Hoppas på förändring och bättring.

Cecilia Nilsson, Granlo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel