Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nedläggning av Allsta skola kan bli en förlustaffär

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Lisa Tynnemark (S), Anders Fagerblom (V) och Sanna Jonsson (C) skriver i en insändare i ST 6/5 att en nedläggning av Allsta skola är nödvändig och att beslutsunderlaget inför kommunfullmäktiges beslut är tillräckligt bra. De nöjer sig med en simpel beräkning som säger att kommunen sparar fem miljoner om skolan läggs ner.

Problemet är att beräkningen av besparingen är felaktig. För det första, Allsta skola framställs som 63 procent dyrare än genomsnittet i kommunen, när den i själva verket kostar 13 procent mer. För det andra, i beslutsunderlaget antas att alla elever i Allsta skola går till den kommunala S:t Olofsskolan. I realiteten går 60 procent av barnen till friskolor redan i höst, och med dem försvinner motsvarande del av besparingen.

En enkätundersökning visar dessutom att nio av tio föräldrar i Allstaområdet föredrar den mer närbelägna friskolan framför den anvisade kommunala skolan, om Allsta skola skulle läggas ned.

Vi konstaterar att besparingen krymper till en obetydlig nivå, och ser på några års sikt ut att vändas till en förlust. Däremot står det klart att en nedläggning drabbar hundratals barn och familjer under kommande år. Dessutom skadar nedläggningen den kommunala skolan och minskar kommunens attraktivitet.

Att lägga ner en skola ger inte känslan av att "här skapas framtiden", känslan som kommunen vill skapa i projektet Sundsvalls väg framåt. Allsta är en mycket attraktiv by som lockar många nyinflyttade. Använd Allsta för att marknadsföra Sundsvall till en plats att leva på. För att nå målet 5 000 nya jobb behövs också eftertraktade platser att bo. Nyttja faktumet att 20 procent av samtliga av kommunens förhandsbesked för nybyggnationer finns i Allstas upptagningsområde.

Så nej, en nedläggning av Allsta skola är inte nödvändig. Det riskerar tvärtom att bli ytterligare en förlustaffär för kommunen.

Föräldrainitiativet Allsta, genom Laura Brander och Elin Westberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel