Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nedläggning av Kyrkskolan skulle försämra Kyrkbyns kulturmiljö

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Alnöföretagarna och Alnö Hembygdsförening ser med oro på förslaget att lägga ner Kyrkskolan på Alnö.

Skolan byggdes år 1864, endast 22 år efter införandet av den svenska folkskolan, och är en integrerad del av Kyrkbyn som omfattar de båda kyrkorna, kyrktunet och prästgårdsområdet. Kyrkskolan har betytt och betyder mycket för Norra Alnö och dess utveckling.

Hembygdsföreningen vill ta fasta på den kulturmiljöbeskrivning som Sundsvalls kommun tog fram år 1999. I ”Översiktlig kulturmiljöinventering”, fastslås att Kyrkbyn har ett mycket stort kulturhistoriskt värde. Det är som skola Kyrkskolan har detta värde och den ingår i Kyrkbyn. Att lägga ner skolan skulle enligt oss förändra Kyrkbyns kulturmiljö till det sämre.

Alnöföretagarna lyfter både Kyrkskolans och Ankarsviks skolas betydelse för bebyggelseutveckling, generationsväxling och företagande på norra och södra Alnön. Många småbarnsföräldrar har valt att bosätta sig på norra eller södra Alnö just för att barnen ska kunna få gå på Kyrkskolan respektive Ankarsvik skola.

Alnöföretagarna föreslår att en del av de nytillkomna lokalerna i Vibackeskolan används av kommunen för kommunala närarbetsplatser och de funktioner som dagligen utför verksamhet på Alnön. Ett förslag från Alnöföretagarna är också att använda lokaler som småföretagshotell för lokala företag. Det skulle gynna både skolan och företagsamheten på Alnön.

Det saknas en ordentlig konsekvensanalys i underlaget inför barn- och utbildningsnämndens beslut om nerläggning av Kyrkskolan i december. Denna fråga har stor betydelse för hela Alnöns befolkning och kan inte enbart ses genom ett ekonomiskt perspektiv!

Vi vill att beslutande förtroendevalda politiker ser till helheten när man nu tar dessa övergripande beslut.

Johan Löfqvist, Alnö Hembygdsförening

Olle Holmer, Alnöföretagarna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel