Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nedskärningar av kulturskolan ökar andra utgifter

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Med fasa erfar man att Sundsvalls politiker har för avsikt att minska anslagen till Kulturskolan med mångmiljonbelopp för att rädda kommunen i ett besvärligt ekonomiskt läge.
Den första fråga man ställer sig är: Har ansvariga politiker satt sig in i hur stor betydelse kulturen har för människors och städers utveckling?

Jag vill belysa några faktorer som talar för att man inte skall dra ned på kultursatsningar då det innebär att andra av kommunens kostnader sannolikt kommer att öka med betydligt större belopp än vad man beräknar med att spara in på kulturen.

Regeringen går just nu ut med stor satsning på kulturen. Där kanske finns något att hämta.

I många länder finns omfattande forskning med rapporter om musikens betydelse för att människor skall må bra. I en del länder spelar man klassisk musik i sjukhusens operationssalar och resultatet blir snabbare tillfrisknande med mindre vårdkostnader för samhället.

I januari hade Sundsvall besök av forskaren och professorn i kognitiv neurovetenskap Fredrik Ullen som föreläste om musikens påverkan på hjärnan och på barns utbildning. En mångårig forskning som bl. a. omfattade 12.000 tvillingpar i flera länder har givit vid handen att barn som spelar något instrument har bättre resultat i övriga skolämnen än de som inte spelar något alls. Resultatet gäller samtliga deltagande tvillingpar. Om ni missade föreläsningen följ nedanstående länk och efterföljande länkar och läs.

https://musikvasternorrland.se/evenemang/fredrik-ullen-den-musicerande-hjarnan/

Fredrik Ullen har även utgivit flera böcker i detta ämne.

Ett exempel på vad som kan hända när man satsar på kultur: I Danmark finns en stad vid namn Holstebro som på 1960-talet hade 18.500 invånare. På grund av företagsnedläggelse hade arbetslösheten blivit rekordstor och stadens framtid var ytterst oviss. Vad gjorde man då? Kastade in handduken?? Nej …

… man anställde en stadskompositör och startade en musikskola med 2.200 elever. Skolan skulle undervisa både vuxna och barn och erbjuda eleverna de bästa instrumenten. Man byggde också upp den största samlingen slagverksinstrument i Danmark och när kommunen anställde personal valde den med fördel aktiva musiker. Också idrotten fick sitt: ett stort idrottscentrum, en golfbana ända in i centrum av stan, en simanläggning med internationella mått, många fotbollsplaner med mera. Staden utsmyckades med statyer och annan konst för stora belopp.

Om detta har rapporterats i ST för en tid sedan. Följ länken:

https://st.nu/artikel/sundsvallsarkitekten-kulturen-raddade-holstebro-fran-att-do-vansinnesaffar-med-skulptur-fick-staden-att-vaxa

På 1990-talet reste ett antal företrädare för Sundsvall dit på studiebesök.

Vad blev då resultatet i Holstebro? Staden har växt och har idag nästan 60.000 invånare.

Ett axplock ur Holstebros kulturliv idag:

■ 3 aktiva musikföreningar

■ 3 aktiva konstföreningar

■ 3 professionella teatergrupper

■ Kulturhistoriska museet har 1400 vänner

■ Musikteater som säljer 100 000 biljetter årligen (även om alla besökare inte är ortsbor)

■ 13 professionella kulturinstitutioner (med delvis kommunalt stöd), bland annat konstmuseum, kulturhistoriskt museum med tre avdelningar, Odinteatern, Operan i Midten och Black Box Theater med ett professionellt danskompani

■ Balettskola med en filial av Det Kongelig Teaters Balletskole

■ Musikskola samt högre orkesterskola

■ Dans talangakademi med utbildningar i musik, konst, design,teater,dans,musikal och kreativt skrivande

■ Ett antal medborgar- och föreningsdrivna kulturhus

■ Mycket offentlig konst

■ Ett forskningsprojekt liknande det svenska ;Kultur på recept

Jag tar mig friheten att citera vad Bo Rydin, tidigare vd på SCA, sa till mig när vi var i startfasen av Sundsvalls Konsertförening på 1980-talet då SCA lämnade frikostiga bidrag till Konsertföreningen: ”Vi måste vara med och satsa på kulturen för annars kan vi inte få duktiga medarbetare att flytta till Sundsvall.”

Slutligen en uppmaning till Er politiker i alla partier som skall fatta beslut: Ta rätt på alla fakta som finns om musikens betydelse för utveckling av människor och samhällen innan ni går till beslutsfattande.

Bo Westin, i mer än 30 år ideellt arbetande med musiklivet i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel