Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Negativa konsekvenser för Sundsvall att lägga ned Allsta skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

”Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien.”

Alltid hoppas man att man har fel i det påståendet. Men återigen beslöt barn- och utbildningsnämnden, eller som den numera benämns barn- och avvecklingsnämnden, den 31 mars 2021, att lägga ner ytterligare en skola – denna gång Allsta skola.

Kanske kan man inte klandra våra folkvalda politiker för att ta detta ”tuffa beslut”, som tre ledamöter nu beskrivit ärendet i en debattartikel i ST 14/4.

Tjänstemännen hade ju arbetat fram detta förslag för att rädda budgeten. För i våra politikers stressiga arbetsdagar torde man tacksamt ta emot ett färdigarbetat förslag som gör att man förhoppningsvis räddar årets budget.

För det är ju ändå budgeten som är viktigast, det vet alla som jobbar för noterade bolag. Men kommunen är inget vinstdrivande bolag, så var är helhetssynen? Konsekvenserna för kommunen som kommer av nedläggningen av Allsta skola fanns inte med i förvaltningens förslag. Så kan man inte heller begära då det inte fanns i deras uppdrag, eller i deras kompetens, att göra en konsekvensanalys för alla negativa aspekter som uppkommer.

Ropen ska skalla, elevpengen ska falla! I sparförslaget som tagits fram av förvaltningen konstateras att eleverna i Allsta skola kostar för mycket. Att förskolan i byn är så överfull att man frigjort plats genom att skicka alla femåringar till Allsta skola gör emellertid att elevpengen redan har fallit. Elevpengen faller till och med så pass att kommunens tillsynes viktigaste nyckeltal (kr/elev) inte skiljer sig nämnvärt för Allsta skolan gentemot kommunsnittet.

I kommunens Skolstruktursutredning står det att det är viktigt för kommunen att håller nere sina kostnader då fristående grundskolorna ersätts med förvaltningens genomsnittskostnader.

Detta understryker även Lisa Tynnermark, med flera, i debattartikeln. Det handlar inte om att Allstas elever kostar för mycket utan om att sänka totalkostnaden. Tillsynes för det faktum att man vill betala mindre till friskolorna. Och för det måste det finnas andra sätt än att lägga ner Allsta skola där de negativa konsekvenserna för kommunen vida överväger fördelarna!

”Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien.” 

Nästa gång kommunfullmäktige ger en för tight budget till barn- och utbildningsnämnden och förvaltningen ges uppdrag att spara pengar så kan jag lova att vi åter kommer höra ropen skalla att elevpengen måste falla. Frågan är vilken skola som då ska centraliseras?

Jag hoppas att partierna inför kommunfullmäktige den 31 maj tittar på helhetsperspektivet, skärskådar förvaltningens siffror och låter Allsta skola få leva, för barnens och kommunens bästa.

En (förhoppningsvis) fortsatt partikamrat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel