Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej, Göran Persson stal inte från pensionärerna – det är en myt

Ett på insändar- och debattsidor återkommande påstående är att Göran Persson stal, alternativt lånade, 258 miljarder från pensionärerna. Det är inte sant. Det är en lögn och en myt.

Faktum är att år 1994, när Sverige hade en borgerlig regering ledd av moderaten Carl Bildt, beslutade riksdagen (fem av riksdagens sex partier stod bakom beslutet) att ändra dåvarande pensionssystem.

Till dåvarande ATP betalades pengar in för att täcka alla pensioner. Vid införandet av det nya pensionssystemet lyftes garantipensionen, efterlevnadspensionen och förtidspensionen bort från ATP-systemet och staten tog över ansvaret för dem. Inkomstpensionen fick stå på egna ben.

När beslutet blev till handling hade regeringen Persson tillträtt. En del av pengarna från AP-fonderna överfördes då till staten, det vill säga den del i gamla ATP-systemet som tidigare skulle täcka de pensioner staten nu övertagit ansvar för. Det bedömdes handla om 320 miljarder kronor, men vid överföringen bestämde den då tillträdda regeringen Persson att överföringen inte skulle överskrida 258 miljarder.

Hade inte dessa pengar lyfts ur pensionssystemet skulle det ha inneburit att pensionerna urholkats rejält.  Med andra ord: Regeringen Persson tillförde pensionssystemet mer pengar än vad det enligt beslutet skulle haft.

Detta betyder inte att det inte finns brister i nuvarande pensionssystem, och att dessa behöver åtgärdas. Alla som jobbat ett helt liv har rätt till en bra pension. Men i detta sammanhang är det en annan fråga.

Stefan Dalin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel