Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej till E14 på Hulivägen – dags att Sundsvalls politiker och tjänstemän vaknar

 
Framtida läget för E14 i Sundsvall
Visa alla artiklar

Jag bor i Granloholm och följer debatten som pågår gällande planeringen av ett framtida E14 och känner stor oro för vad Trafikverket kommer att ta för beslut.

Som många fler så känner jag dessvärre att de redan verkar ha bestämt sig för alternativ N1, det vill säga att dra E14 på nuvarande Hulivägen.

En fullkomligt vansinnig idé! En Europaväg drar man väl för det första inte genom en stad! Den drar man väl utanför staden!

Nej, nu måste Sundsvalls politiker och tjänstemän vakna och förstå ett och annat! Har Trafikverket redan bestämt sig för detta alternativ? I så fall, har de gjort det av någon särskild anledning? Kan det vara att de jobbat med just N1-alternativet under många år? Har de möjligen lagt ner så mycket tid och pengar på det så det ligger prestige i att hålla fast vid det? Man kan ju inte låta bli att undra...

Trafikverket skriver på sin hemsida att "Minst 300 för tidiga dödsfall per år inträffar i Sverige till följd av buller från vägtrafik. Buller kan också leda till ökad trötthet och till att förmågan till inlärning, koncentration och prestation försämras".

Då ska tilläggas att det bor många människor i anslutning till just alternativ N1. Många barnfamiljer...

Nu planerar dessutom kommunen en ny förskola i Haga alldeles nära Bydalens kyrkogård, endast 170 meter från Hulivägen. Vem vill jobba eller ha sina barn där, med vetskapen, som Trafikverket går ut med, om hur hälsofarligt det är med bullret? Och – inte att förglömma – alla giftiga partiklar som den tunga trafiken på en Europaväg kommer att sprida?

Jag vädjar! Tänk långsiktigt i planeringen, och låt inte prestige, kronor och ören ta makten!

Camilla Carlsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel