Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej till färre skolor – och ett ökat trafikkaos på Alnö

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

I år firar Ankarsviks skola 120-årsjubileum. Under alla dessa år har barn som växt upp på södra Alnö haft sin mysiga byskola, som de har kan cykla eller promenera till.

Skolan håller hög kvalitet med duktiga och kompetenta lärare.

Ankarsviks skolas utegård är dessutom den sista allmänna samlingsplatsen med den enda lekplatsen i byn med fotbollsplan, som på vintrarna förvandlas till isbana tack vare drivande frivilliga krafter.

Ankarsvik är en attraktiv plats att bo på med närhet till havet, vilket också kommunen visar med det planerade området för nybyggnation av 15 nya småhustomter och ett hyreshusområde med fyra flerfamiljshus i två våningar som inom några år kommer att stå klar. Den nya gångvägen mot skolan (med belysning) är redan färdigbyggd.

Många som flyttar till Ankarsvik är just barnfamiljer som vill att deras barn ska växa upp i en trygg miljö och gå i byskolan.

Men om politikerna driver igenom sitt förslag finns snart inte skolan kvar. Istället är lösningen att barnen från Ankarsvik och från Kyrkskolan på norra Alnö ska bussas eller skjutsas till Vibackeskolan i Vi.

Det är inte svårt att räkna ut att detta kommer att leda till mer trafikkaos på ön (vi har redan en underdimensionerad bro som orsakar trafikstockningar i Vi centrum), vilket leder till ökad stress samt ännu mer utsläpp från bilarna (en förfärlig tanke ur miljösynpunkt).

Det finns dessutom få parkeringsplatser vid Vibackeskolan, vilket gör situationen ännu svårare.

De som hade barn på Ankarsviks skola för 3–4 år sedan, när skolan hastigt stängdes på grund av stora brister med inomhusmiljön, fick uppleva hur det var när barnen bussades till Vibacke och Uslands skola sex kilometer bort. Barnen var enormt lättade när de fick tillbaka sin egen, renoverade, skola tre månader senare. Detta var tack vare föräldrarnas enorma engagemang och för att politikerna lyssnade. Budskapen att byskolan är enormt viktig för Ankarsvik hade nått fram.

Då lovade den dåvarande ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Joao Pinheiro, att det skulle tittas på en modellskola som skulle funka till sju mindre skolor. Men sedan blev det väldigt tyst. Tills nu. Och samma sak händer igen. Politikerna försöka lösa ett ekonomiskt underskott genom att ta hastiga beslut kring de småskolorna.

Vi föräldrar i Ankarsvik ber politikerna att bjuda in oss till dialog för att se vad det finns för olika lösningar och inte bara stirra sig blinda på "en-stor-skola-för-hela-ön-lösningen".

För vår by är det nämligen ingen lösning alls.

Det sista vi vill är att ha en öde skolbyggnad med en förfallande lekplats som efter 120 år blir ett monument som säger "Det var bättre förr att bo här".

Föräldrar i Ankarsvik

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel