Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej till vindkraft vid Helvetesbrännans naturreservat – värna vildmarkskänslan

Det är med sorg i hjärtat som jag åser den fortsatta utbyggnaden av vindkraft i Ånge kommun. Det vore på sin plats med en redovisning av de för kommunen positiva effekterna av de hittills byggda industriområdena. Hur många permanenta arbeten har det genererat, hur stora skatteintäkter har det givit och hur stor har inflyttningen varit som en effekt av vindkraftsetableringen?

Tyvärr så är det sannolikt nog bara markägare och de utländska riskkapitalisterna som gör ekonomisk vinning av det hela. Kvar finns de boende som får sin livsmiljö förstörd av ljus, skuggor och infraljud.

För vindkraftsutbyggnaden handlar inte om omsorg för klimatet, jag har ännu inte sett någon redovisning på att vindkraften skulle minska CO2-utsläppen. Nej, det handlar enbart om pengar. Girighetens fula tryne grinar över det hela. 

Det planeras nu ett industriområde i direkt anslutning till Helvetesbrännans naturreservat. Detta område är ett unikt område, till stora delar helt opåverkat av människan. Det hyser goda fiskevatten och har även en av Sveriges större lokaler av den rödlistade flodpärlmusslan.

I egenskap av ordförande för Ånge Fiskevårdsområdesförening är jag starkt kritisk till ett byggande av en vindkraftsindustri i direkt anslutning till reservatet. Vildmarkskänslan blir i ett slag bortsopad. Då finns ingen mening med att fortsätta lägga ned tid och kraft i detta nu så omtyckta område.

Som ytterligare anledning till att säga nej är utsläpp av mikroplaster. Turbinvingarna slits och avger då mikroplaster innehållande bisfenol A, och enligt en ny norsk undersökning, i mycket större mängder än vad som man tidigare trott. Räknar man lågt så hamnar man på runt 50 kilo per vindkraftverk och år. Detta sprids i naturen och hamnar i grundvattnet.

När man då vet att detta område försörjer Ånge tätort med dricksvatten bör man vara restriktiv med att ge tillstånd, för när det väl börjar uppmätas höga halter av bisfenol A är det för sent. Detta ämne är satt som ett av fyra särskilt farliga ämnen av EU.

Skulle detta vindprojekt bli verklighet är det bara att konstatera att det finns ett överskott av aningslösa, naiva politiker och tjänstemän som agerar nyttiga idioter för vindkraftsindustrin.

Vid pennan

Lars O Johansson, Olskogen Ånge

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel