Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nej, vi på Försäkringskassan gör aldrig någon medicinsk bedömning

I en insändare i Sundsvalls Tidning måndagen den 16 december hävdar en insändarskribent att Försäkringskassan saknar lagstöd för sin verksamhet och hur vi handlägger ansökningar om sjukpenning.

Skribenten säger sig ha efterforskat vilken lag som reglerar detta men inte hittat något – vilket föranleder honom att tro att lagen helt enkelt inte finns och att Försäkringskassan därför måste ha hittat på reglerna själva. Så är det självklart inte. Lagen som styr rätten till sjukpenning heter Socialförsäkringsbalken och ligger tillgänglig på www.riksdagen.se.

I insändartexten beskrivs också en förändring där ”det nya” är att Försäkringskassan ska utreda en persons arbetsförmåga. Den uppgiften har Försäkringskassan haft ända sedan myndigheten grundades 2005.

När Försäkringskassan utreder om en person har rätt till sjukpenning utgår vi ifrån flera underlag. Läkarintyg från personens behandlande läkare är ett av de viktigaste. Andra underlag kan komma från arbetsgivare och från individen själv.

Men Försäkringskassan gör aldrig någon medicinsk bedömning, Försäkringskassan ifrågasätter aldrig om någon är sjuk och vi avfärdar inte läkarintyg. Vårt ansvar är att göra noggranna utredningar och pröva varje enskilds ansökan om sjukpenning mot rådande lagstiftning.

Annika Källgård, områdeschef Försäkringskassan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel