Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Niklas Säwén (S) svarar: M/KD-budgeten är en större utmaning än terrängcykel

Replik på insändaren "Fel att satsa på en cykelarena – Sundsvall måste prioritera välfärden".

Anders Eriksson (KD) skriver i insändaren att det är dags att prioritera vård och omsorg. Som exempel på att kommunen inte gör det, för han fram att kultur- och fritidsnämnden fattat beslut om att investera åtta miljoner kronor och 400 000 i driftskostnad per år i en arena för terrängcykling.

Man kan tycka vad man vill om den satsningen, men att jämföra 400 000 kronor per år med det underskott på 106 miljoner kronor som kommunen har totalt är inte seriöst. Jag kan också konstatera att Kristdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden var eniga med majoriteten om den prioriteringen.

Socialnämndens ekonomiska situation är besvärlig. Därför antog socialnämnden förra veckan en handlingsplan för att minska kostnaderna och att göra det etappvis över fem år. För den politiska majoriteten är det viktigt att kostnadssänkningarna i minsta möjliga mån ska påverka brukarna och de äldre. Därför ligger bemanningssatsningen inom våra äldreboenden fast. Ingen personal ska varslas. Vi väljer att lyfta fram minskade lokalkostnader och placeringskostnader som två stora områden att titta på.

När det gäller hemtjänst och LSS-boenden, som Anders Eriksson lyfter fram, handlar det bland annat om att få ner kostnader genom nya arbetssätt, bättre scheman och minskade kostnader för vikarier och övertid.

I socialnämnden fanns också en enighet över partigränserna (inklusive Kristdemokraterna) för handlingsplanen och samtliga partier i nämnden är överens om inriktningen och etapperna. Den enda oenigheten i nämnden handlade om huruvida socialförvaltningen skulle få i uppdrag att utreda införande av lagen om valfrihetssystem (LOV) inom alla verksamhetsområden. Det sade den politiska majoriteten nej till.

Anders Eriksson har säkert en genuin vilja att prioritera välfärden. Det har dock inte hans partikamrater. I den budget som Kristdemokraterna presenterade i fullmäktige i december föreslog (KD) mindre pengar till socialnämnden än den politiska majoriteten. I riksdagen beslutade (KD) och (M) tillsammans med (SD) om en statsbudget som bland annat innebär borttagna statsbidrag till höjd bemanning inom äldreomsorgen, något som för Sundsvalls del innebär 20 miljoner kronor mindre. (KD) prioriterade istället stora skattesänkningar. 

20 miljoner kronor i minskade statsbidrag är en betydligt större utmaning för Sundsvalls vård och omsorg än 400 000 kronor till en terrängcykelbana.

Niklas Säwén (S), ordförande socialnämnden 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel