Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nödvändigt beslut att lägga ned Allsta skola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Mari Sjöström ställde en fråga till kommunfullmäktige (KF) 26/4 med anledning av barn- och utbildningsnämndens beslut att föreslå nedläggning av Allsta skola. Ärendet behandlas på KF 31/5. Frågan skickades vidare till nämndens ordförande och finns även att läsa i ST 3/5.

Mari Sjöström har fått ett längre svar via mail som vi nu redogör för i förkortad version.

2019 startade vi en process kring skolstrukturen i Sundsvall. Allsta skola var förslagen att läggas ner, men efter dialogprocess ändrades förslaget till en organisatorisk sammanslagning med S:t Olofsskolan.

När frågan aktualiserades igen utgick vi från det arbetet vilket så klart har påverkat processens längd. Vi har förståelse för att man kan uppfatta det som att det gått fort.

Det som hänt sedan 2019 är att barn- och utbildningsnämndens ekonomi kraftigt försämrats. Avvägningarna vi behöver göra nu har blivit svårare och beslut som vi tidigare fattat behöver omprövas. Allsta skola (exklusive förskoledelen) kostar cirka 7 miljoner kr per år, varav 5,2 miljoner är personalkostnader. Elevantalet (exklusive förskoledelen) är 57 elever och byggnaden har utrymme för 100.

Många väljer andra skolor än Allsta, en del byter under tiden på skolan och en majoritet väljer bort det kommunala alternativen från årskurs 4.

Något som också vägt tungt är investeringsbehovet. I skolstrukturutredningen dömdes skolbyggnaden ut – den fysiska lärmiljön håller inte tillräcklig kvalitet. En ny byggnad skulle innebära en investering på 46 miljoner, räknat på ett schablonpris per kvadratmeter. Skulle man istället göra de mest nödvändiga investeringarna i byggnaden är uppskattningen 15–20 miljoner.

Oavsett alternativ handlar det om mycket pengar som gagnar få medborgare. Ur ett kommunövergripande perspektiv är det svårt att motivera att prioritera det över andra behov som gagnar fler.

Tomten som skolan ligger på möjliggör inte en utbyggnad. Skolgården skulle bli för liten och inte leva upp till kraven på utomhusyta. Även i den bästa av världar, med fler barn i en bra och ändamålsenlig lokal, kan inte skolbyggnaden bli större än i dag.

Att skolan är liten och ligger relativt nära andra skolor är ett tudelat faktum. Vi vet att det uppskattas och lyfts fram som en positiv aspekt, men det är samtidigt en utmaning. Även om alla barn i området valde Allsta skola skulle det vara kommunens minsta skola. Det är svårt att skapa en resurseffektiv organisation och samtidigt leva upp till krav på kvalitet, lärarbehörighet, tillgång till elevhälsa med mera. Krav som väger tungt i kommunal skola. En liten organisation skapar en skörhet som riskerar påverka både elever och lärare.

Avslutningsvis vill vi säga att vi har förståelse för att man både är arg och besviken över vårt beslut. Inte minst eftersom vi nyligen genomgått en skolstrukturutredning. Det är inte rättvist mot era barn eller er att behöva genomgå detta igen, och se er skola läggas ner. Samtidigt har vi ansvar för helheten och ekonomin. Sammantaget har vi därför landat i att beslutet är nödvändigt.

Lisa Tynnemark (S), ordförande barn och utbildningsnämnden

Anders Fagerblom (V), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Sanna Jonsson (C), ledamot barn och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel