Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: "Normaltid" – jag fick lära mig att skuggan pekar mot norr klockan tolv

- Åh, vad skönt att de kanske ska skippa sommartiden år 2020.

- Nej, det är ju sommartid de kanske ska ha året runt.

- Vad?! Och jag som trodde att jag skulle slippa alla problemen som sommartiden har medfört. Vår som höst är det samma historia; man måste klä på sig vinterkläder på morgonen. De kläderna blir alldeles för varma när man ska gå hem på eftermiddagen. Kliver man upp en extra timme tidigare vår och höst är dessutom risken betydligt större för att vägar och gator ska vara frostiga, isiga och hala.

- Jo, men det är väl skönt att det är lite ljusare på eftermiddagen i alla fall?

- Ursäkta, men om jag inte minns fel så var det väl folk i södra Europa som hade sådana önskemål en gång i tiden? Där har de väl mörka kvällar till och med på sommaren? Här uppe i Norden är det väl ljust så att det räcker, åtminstone på sommaren? Och på vintern lyser väl snön upp så att vi hittar hem ändå? Förresten så är väl normaltid just normaltid?!

Nej, jag minns vad vi fick lära oss redan i lågstadiet – står du ute i solen precis klockan tolv, så pekar din skugga mot norr! Så kom inte år 2020 och påstå att fröken hade fel!

Christer Söderberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel