Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu är årets mörkaste tid i trafiken – här är tips på hur man kan öka säkerheten

Nu har vi passerat höstdagjämningen, dygnets mörka tid är längre än den ljusa.

Det är dags att ta fram reflexvästar, reflexer och broddar. Glöm inte att vid behov förnya era reflexer, de är färskvara och tappar effekt när de blir gamla. Välj ut ett par vinterskor som ni sätter broddarna på och låt dem sitta kvar, besväret att sätta på och ta av dem gör att vi ofta inte ids sätta på dem och då kan olyckan vara framme. En liten isfläck kan ge handleds-, axel- och huvudskador helt i onödan.

Ni som kör bil, titta över er belysning så att inte någon lampa är trasig eller dålig, det är viktigt både att se och att synas.

Första oktober fick vi sätta på vinterdäcken. Tänk på att de flesta halkolyckorna sker vid den första halkan när man inte är beredd eller hunnit förbereda sig. Var klok och tänk efter före, sätt på vinterdäcken i tid, före första halkan. Det är på hösten man är ovan och oförberedd och dessutom är det ingen kö på däcksverkstan. Det lilla slitage som det kan medföra kan du tjäna igen på våren genom att skifta tillbaka i tid, många väntar med att byta på våren.

En annan sak att tänka på är risken för viltolyckor, under hösten har vi älgjakt och parningsperioder som gör att viltet är rörligare än andra tider på året, speciellt under gryning och skymning.

Till oss som tillhör den äldre fjärdedelen av befolkningen, försök att undvika mörkerkörning om ni känner att mörkerseendet har försämrats, ta inte onödiga risker.

Till sist en liten påminnelse om hur vi ska uppträda i trafiken, ett sammandrag av Trafikbrottslagens paragraf 1: "Vägtrafikant skall visa den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna."

Vi ska vara rädda om varandra i trafiken.

Lars Silverlöv, äldrerådet NTF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel