Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu införs 5G i Sundsvall – men till vilket pris?

Den 28 maj inviger Telia Norrlands första 5G-nät på Mittuniversitetet i Sundsvall. Det är ett samarbete mellan akademi och näringsliv där teknisk innovation står i fokus. En kompakt tystnad råder dock avseende riskerna med projektet.

Sverige vill bli ledande i Norden i utvecklingen av femte generationens mobilnätverk. 5G-aktörerna, som främst består av telekomindustri, politiker, tjänstemän och universitet, genomför nu i maskopi planerna om införande av 5G som påverkar oss alla, utan någon form av ifrågasättande eller debatt.

Strålskydds- och Folkhälsomyndigheten ligger lågt och menar att hälsoriskerna är små så länge gränsvärden för elektromagnetisk strålning inte överskrids.

Nätverk för dataöverföring är inte anmälnings- eller tillståndspliktigt enligt miljöbalken, men lagens allmänna hänsynsregler och krav på egenkontroll gäller då 5G klassas som miljöfarlig verksamhet.

Det krävs inte heller något tillstånd eller anmälan enligt strålskyddslagen, men den lagens aktsamhetsregler gäller likväl. Den som orsakar en betydande olägenhet i miljön genom strålning kan även dömas för miljöbrott. Ett stort ansvar åvilar således verksamhetsutövaren, även om motivationen för egenkontroll motverkas av vinstintresset.

Vi exponeras redan för elektromagnetiska fält från elapparater, kraftledningar, övervakningssystem, mobiltelefoni, tv- och radiomaster och annan trådlös kommunikation. Kraftfrekventa elektriska och magnetiska fält finns överallt där det finns elektrisk ström. Tekniken utvecklas och vi utsätts ständigt för en ökad mängd elektromagnetisk strålning, vars sammanlagda effekt ingen har kontroll över.

5G medför i sig ett extremt tillskott av högfrekvent strålning. Detta påverkar alla levande organismer på cellnivå. Så kallad oxidativ stress uppstår som skadar cellens DNA. Bland människor har en ökning skett av antalet fall av elöverkänslighet, barnleukemi, annan cancer, ALS, alzheimers och psykisk ohälsa – och samband finns med elektromagnetisk strålning enligt internationell forskning. Strålningen kan även störa ut livsnödvändiga implantat som pacemaker och ICD.

När det gäller 5G-projektet på Mittuniversitetet, som nu genomförs under stort hysch-pysch, så undrar vi om det gjorts någon analys av miljö- och hälsoeffekter och om personal, studenter och andra inom nätets räckvidd har informerats om riskerna de utsätts för?

Med den politiska ambition som finns så kommer 5G-nätet sannolikhet att byggas ut rätt snart även i Sundsvall. Den största oron är hur detta kan ske utan beaktande av hälsorisker för framför allt våra barn som redan idag exponeras i hög grad av elektromagnetisk strålning från datorer, mobiltelefoner och övrig hälsoskadlig verksamhet som finns. Självkörande bilar, snabbare surfhastighet och större täckning ska inte få prioriteras högre än barns hälsa.

Vi anser att det finns all anledning till oro. Priset för innovationssträvandet kan nämligen bli högt. Är vi redo att betala det?

Erika Nordlander och Sara Jacobsson, två mycket oroliga mammor tillika jurist respektive civilingenjör inom miljö- och hälsoområdet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel