Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu kan du påverka framtiden – sossarna står upp mot högerextremism

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Med anledning av KDU:s insändare "Mer missnöje när EU:s makt ökar – låt medlemsländerna själva bestämma över arbetares löner och villkor".

EU-valet knackar på dörren! Sossarnas budskap är lika enkelt som viktigt: vi står upp mot högerextremismen, och för en politik för ökad jämlikhet.

KDU påstår i en insändare att Stefan Löfvens vill strypa den svenska fackföreningsrörelsen. Det är fel. S är inte ute efter att kompromissa om vad vi i Sverige får och inte får bestämma. S driver politik i enlighet med de 20 principer som antogs vid Göteborgsmötet 2017. Det här handlar om trygghetsreformer som alla som bryr sig om människovärdet rimligtvis borde eftersträva. Den sociala pelaren säger bland annat att goda pensionsförhållanden och rätt till vila mellan arbetspassen ska gälla – reformer som inte skulle skada varken den europeiska eller de inhemska marknaderna.

Frågan alla röstberättigade borde ställa sig är varför KD verkar hata allt vad trygghet innebär. När vi driver på för sociala rättigheter i Sverige säger de nej. När vi gör det för alla i EU säger de nej. Varför är KD emot schyssta villkor och ökad jämlikhet?

De anklagar oss för att sukta efter Macrons överstatliga dröm-EU, medan de själva har den närmast diktatoriska Viktor Orbáns Ungern som våta dröm.

Ett land där "slavlagen" tvingar löntagare att arbeta upp till 400 timmar övertid varje år om arbetsgivaren begär det, med ersättning som kan hållas inne i tre års tid. Ett land där barnafödande kvinnor lockas med förmånliga lån, för att låta bli att söka jobb. Ett land med ett löntagarfientligt styre där fri media, oberoende universitet och domstolar kvävs. En jävligt dålig förebild, på ren svenska.

EU-valet 26 maj är din chans att påverka framtiden. Din röst är viktig! Du kan följa KDU, och importera Ungerns politik. Eller kroka arm med oss, och exportera svensk!

Johanna Eriksson, ordförande SSU Västernorrland

Emil Nordfjell, vice ordförande SSU Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel