Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu släcks väglyset för vissa i Ede – bedrövligt att kommunen försöker slå in en kil mellan byborna

Öppet brev till politiker i Sundsvalls kommun.

Det finns en by längst västerut i Sundsvalls kommun – en by som är van att ta tag i det som måste göras för att det ska vara en bra plats att leva på och av – nämligen Ede.

Så har det alltid varit det kan man se i de gamla dokument som finns över det arbete som gjorts i lag med varandra och för byns bästa.

Ofta för vi en kamp mot vår egen kommun och nu har frågan om väglyse åter aktualiserats.

När vår by bestämde sig för att bygga väglyse så gjorde man det som vanligt tillsammans. Markägarna i byn gick i borgen ifall bidragen inte skulle räcka.

Det beslöts att alla vägar i byn där det fanns bybor skulle lysas upp. Lika för alla.

Det bildades en väglyseförening som ordnade auktioner lotterier mm som vanligt av de starka kvinnorna i vår by. Denna förening heter i dag Ede byalag.

Resultatet blev att endast en liten summa pengar behövde skutas till. Belysningen överläts sedan till kommunen.

I mitten av sjuttiotalet lystes hela vår by upp.

Det är så vi gör.

Samma ledstjärna gällde för fem år sedan när vi bestämde oss för att bygga fiber. Alla som vill ha fiber ska få det och det ska kosta lika för alla även längst ut i ytterområdena som till exempel Edebosjön.

Och så blev det.

Sundsvalls kommun har nu börjat släcka väglyset för vissa i byn. Detta är naturligtvis helt bedrövligt att vår kommun försöker slå in kilar mellan oss bybor.

Den förklaring vi får är en dålig efterkonstruktion att det inte ska vara väglyse på vägar som inte sköts av kommunen.

Vi byggde väglyse åt alla oberoende av vägskötare.

Trots att vi vid två tillfällen haft politiker på besök och förklarat att det är vi i Ede byalg som företräder byn i frågor om väglyse försöker man pådyvla bybor väglyseanläggningar. Ska verkligen enskilda ansvara för elanläggningar vid allmän väg?

Det har bland kommunens tjänstemän utsetts en väglysets skarprättare. Han försöker runda oss i föreningen och gå på enskilda personer med hot om släckning om inte de själva tar över belysningen i deras närhet.

Vissa minns när byn byggde väglyset och har försökt förklara att det inte bara är att släcka.

Det svar som då ges är att det spelar ingen roll vad vi säger eller hittar för dokument juristerna har sagt att kommunen kan göra så här.

Sammanfattningsvis kan sägas att vi har en kommun som vill dela upp byn i en grupp som ska betala och en grupp som inte ska betala för belysningen. Det ni släcker är våra promenadvägar för motion och skolvägar för barn.

Är orsaken att ni gör detta för att ni kan juridiskt? Eller behövs pengar till andra av kommunen nyligen tända gångvägar närmare stan?

Vad händer med fibern?

Vi kontaktade för några år sedan Ånge kommun angående släckning av väglyse. Vi frågade om de tänker släcka. Det svar vi då fick var: ”Hur ska vi kunna tända en enda lampa i tätorten om vi släckt i ytterområdena”.

Det finns hopp, men kanske inte i Sundsvall.

Ett tips. Att ha juridiskt rätt betyder inte att man har rätt.

Hälsningar

Styrelsen i Ede byalag:

Bert Sjölander, Linn Sjölund, Ulf Sahlin, Eivor Norlander, Per-Axel Lindgren, Haine Haraldsson, Lars-Åke Andersson och Kenth Lorandsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel