Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu stoppar vi extraskatten på bensin

I höstbudgeten blir en lång rad liberala reformer verklighet för miljontals svenskar. Reformerna är ett resultat av Centerpartiets förhandlingar med S, MP och L. Till exempel gör vi det billigare att anställa, ökar resurserna till barn- och ungdomspsykiatrin och ökar insatserna för att få fram mer miljöteknik.

Vi satsar också rejält på landsbygden, över två miljarder per år kommer gå till att förbättra möjligheten att bo och verka på landsbygden. Det handlar om satsningar på infrastruktur och bredband samt att förbättra villkoren för landets alla jord- och skogsbrukare. Dessutom sänker vi skatten för många landsbygdsbor.

En viktig åtgärd som Centerpartiet fått igenom gäller bensinskatten, en skatt som varit föremål för diskussion under decennier, inte minst de senaste åren med bensinupproret och andra opinionsyttringar. Medierapporteringen har gjort gällande att bensinskatten kommer höjas, men det är en sanning med modifikation. Tvärtom har Centerpartiet lyckats stoppa en extraskatt på bensin.

Låt oss förklara vad som nu sker. Varje år räknas bensinskatten upp automatiskt, en så kallad indexering. Det har skett sedan 90-talet och är en anpassning till övriga prisökningar i svensk ekonomi. Under förra regeringen infördes dock en extra årlig uppräkning, även kallad överindexering, vilket innebär att bensinskatten ökar mer än inflationen.

I nästa års budget har Centerpartiet fått igenom en skattesänkning på bensin som motsvarar överindexeringen. Det innebär att bensinskatten bara kommer att räknas upp i takt med inflationen, som den brukar göra. Inget extra pålägg - ingen extraskatt. Det handlar om 15 öre per liter i automatisk ökning. Det är en mindre uppräkning av skatten än vi fick i år med M:s och KD:s budget, där extraskatten också togs bort, men uppräkningen blev 17 öre.

Faktum är att den automatiska uppräkningen som nu sker är den lägsta på många år. 2016 var den exempelvis hela 58 öre. Bensinskatten går alltid upp på grund av indexeringen, men just i år höjs den ovanligt lite. Detta tack vare Centerpartiet som stoppade en extraskatt på bensin.

Det betyder inte att vi tror att bensin är framtiden. Tvärtom måste bensinen fasas ut och ersättas av förnybart. Därför har vi också i budgeten drivit igenom stora satsningar på förnybara bränslen, som till exempel ny laddinfrastruktur och satsningar på miljöbilar. Totalt satsas över en miljard kronor på fler gröna transporter.

Vi lever i ett land med stora avstånd, inte minst här i Västernorrland, och de flesta bilar går fortfarande på bensin och diesel. Livspusslet för hushåll utanför städerna som är beroende av bilen måste gå ihop. Därför stoppar Centerpartiet extraskatten på bensin – samtidigt som vi jobbar stenhårt för att trycka tillbaka klimathotet.

Ida Stafrin, distriktsordförande Centerpartiet Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel