Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu utökar vi antalet anhörigstödplatser i Sundsvall

Varje dag gör anhöriga till sjuka Sundsvallsbor stora insatser för att deras nära och kära ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Den insatsen är viktig både för de enskilda och samhället.

I Sundsvall finns i dagsläget fyra anhörigstödsplatser, varav tre är avsatta för personer med demenssjukdom. Anhörigstödplatserna möjliggör upp till två veckors avlösning för anhöriga genom att den vårdbehövande får en tillfällig plats på äldreboende. Idag kan väntetiden till att få ta del av en anhörigstödsplats vara upp till flera månader. Det är för lång tid och något vi vill förändra.

Den politiska majoriteten i socialnämnden valde därför på senaste nämndsmötet att besluta om en utökning av anhörigstödsplatserna. Fram till december 2020 så ska Sundsvalls kommun successivt öka platserna till den här målgruppen. Beslutet är att Sundsvalls kommun ska ha tio platser, varav minst sju platser ska vara avsatta för personer med demenssjukdom.

I takt med att vi lever längre så vet vi att fler också kommer drabbas av demenssjukdom. Den utvecklingen behöver vi som kommun och samhälle förbereda oss på.

Att ge bra stöd och avlastning till anhöriga för att möjliggöra för fler personer att bo längre i sin hemmiljö, vilket många vill, är ett bra sätt att både utveckla välfärden och ta ansvar för framtiden. Välfärden ska finnas där när du eller någon anhörig till dig behöver den. Det jobbar den politiska majoriteten i Sundsvall vidare för att förverkliga.

Jonas Väst (S), vice ordförande socialnämnden

Jeanette Lindblom (C), ledamot socialnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot socialnämnden

Jonas Väst (S), vice ordförande socialnämnden

Jeanette Lindblom (C), ledamot socialnämnden

Martin Jägesten (V), ledamot socialnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel