Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu växlar vi upp arbetet mot delade turer – ett viktigt steg för att göra vårdyrkena mer attraktiva

2018 gjorde Socialdemokraterna och Kommunal ett handslag för bättre arbetsvillkor i välfärden. Vårt gemensamma mål är attraktivare yrken och en bättre arbetsmiljö för Kommunals medlemmar. En lön att leva på, bra arbetsvillkor och en pension att leva på när den dagen kommer, var centrala delar av det handslaget.

Nu börjar vi arbetet med att fasa ut de delade turerna och vår första prioritering är att ta bort de delade turerna för de som jobbar både varannan helg och delad tur. Det här är ett viktigt steg för att göra vårdyrkena mer attraktiva och en förutsättning för att vi ska lyckas behålla och rekrytera nya människor till vård- och omsorgsyrkena.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har med sina samarbetspartier i höstbudgeten aviserat en rekordstor satsning på svensk äldreomsorg. Coronapandemin har visat att äldreomsorgen behöver stärkas, så satsningen är efterlängtad. Tack vare den satsningen kan vi nu växla upp vårt arbete med att fasa ut de delade turerna. Därför har den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet nu meddelat att 5,5 miljoner kronor kan gå direkt till det här viktiga arbetet och att delade turer kan avskaffas i ett antal verksamheter, redan under 2021.

Under coronapandemin har det blivit särskilt tydligt vilket stort ansvar Kommunals medlemmar tar för att få vår gemensamma välfärd att fungera. Därför känns det extra viktigt att kunna gå vidare med den här satsningen. Politik handlar om att prioritera. Tillsammans prioriterar vi nu välfärdsarbetarnas arbetsvillkor.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Sundsvall

Åsa Selander, ordförande Kommunal sektion vård- och omsorg, Sundsvall

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel