Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ny kris för Svenska Akademien – och motståndskraften är nedsatt

Under några månader fram till torsdag den 10 oktober 2019 var jag övertygad om att Svenska Akademiens kris hade övervunnits.

Därefter har det återigen blivit kritiskt, sedan Peter Handke utsetts till 2019 års nobelpris i litteratur. Det har knappast kommit några invändningar mot Handkes författarskap men däremot mot hans ställningstaganden, vad gäller förhållandena mellan å ena sidan Serbien och å andra sidan Bosnien respektive Kosovo. Det pågår just nu en intensiv debatt i både Sverige och världen i övrigt! Några debattörer har hårt klandrat akademien.

De fjorton ledamöterna – möjligen med undantag av den nu avlidne Göran Malmqvist, som troligen inte deltog på grund av sjukdom – har uppenbarligen stått enade bakom beslutet att utse Handke och därmed riktar sig klandret mot alla. De fyra kvinnor som valts in men som planeras inträda den 20 december är en annan historia.

För egen del har jag synpunkter på själva frågan om akademien skall klandras eller ej! Det är dock tillräckligt många andra, som yttrar sig i den frågan.

För min del är frågan en annan: Kommer akademien att fungera och uppfylla sina viktiga funktioner under den närmaste framtiden? Så här kort tid efter krisen är institutionen Svenska Akademien skör. Här finns en nedsatt motståndskraft mot skador från nya kriser.

Låt oss nu hoppas att högtidsdagen den 20 december blir något som innebär glädje och starkt positiva förhoppningar på ett helt annat sätt än högtidsdagen 2018. Låt oss också hoppas att de fyra nya ledamöterna känner stor glädje, när de börjar sitt arbete!

Bertil Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel