Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nystart i skolan med Liberalernas skolpolitik – statsbidrag kan ge fler lärarassistenter

Nu börjar skolan igen. Oavsett om ditt barn är nybörjare eller har funnits i skolans värld i många år så är det alltid lite nervöst hur det ska blir, om ditt barn får den hjälp som behövs, om läraren ser allt som behöver uppmärksammas. Inte så konstigt, för forskningen som finns visar entydigt det vi alla har på känn – läraren är den viktigaste resursen i klassrummet. Därför måste läraren få så mycket tid som möjligt att göra just det som är viktigast. Och det är inte att fylla i blanketter, kopiera, lösa konflikter mm. Det borde i stället vara just att undervisa.

Redan nu i höst blir en förändring till detta påbörjad som en konsekvens av att vi i Liberalerna har fått påverka utformningen av Januariavtalet mellan regeringen, L och C. I punkt 53 av de 73 som ingår i avtalet står ”Skapa studiero. Genomför en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Mobilförbud införs i klassrum, med rätt för rektor/lärare att bestämma att mobiler kan/ska användas vid olika tillfällen med bestämda syften. Resurser tillförs för att anställa fler lärarassistenter. Nationella riktlinjer tas fram för hur lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper ska kunna avlasta lärarna. Elever som hotat eller utsatt andra för våld ska lättare kunna stängas av eller omplaceras”.

Detta resulterade i att riksdagen i april kunde besluta att anslå 475 mkr redan nu, och framöver årligen 500 mkr som statsbidrag för att kunna anställa fler lärarassistenter, fler vuxna i klassrummen som rätt använda kan göra verklig skillnad för både våra barn och lärarna. Nu i juli beslutade därför regeringen att staten ska bidra med upp till halva kostnaden för lärarassistenter som anställs av huvudmän för förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

För Sundsvalls del innebär detta att, om bidraget utnyttjas fullt ut, omkring 40 nya lärarassistenttjänster kan skapas! Lägg till det de andra delarna om plan för studiero, mobilförbud och riktlinjer för att ytterligare avlasta lärarna så är vi övertygade om att Sundsvalls elever, föräldrar och lärare kommer att undan för undan uppleva en tydlig förbättring. För det är inte rimligt att fortsätta leverera svaga skolresultat och en budget med stora underskott.

Rätt hanterat får vi nu en nystart. Liberalernas skolpolitik skapar möjligheter!

Ina Lindström Skandevall, (L) ledamoti Barn- och utbildningsnämnden

Stefan Falk, (L) gruppledare i kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel