Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oacceptabel arbetsmiljö för välfärdsarbetare – ohållbart med kapitalism som samhällsmodell

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronapandemin sveper över hela världen och Sverige. Oavsett vad som händer eller ej här så står en sak klar: det så kallade gemensamma samhället, det forna välfärdssamhället står inte rustat för situationen.

Vården och den offentliga sektor som i flera decennier setts som en tärande del av ekonomin är redan i många avseenden undermålig och den är inte finansierad för att klara av denna typ av prövning efter årtionden av nedskärningar.

Covid-19 kommer gå över, Sverige kommer inte att gå under och det svenska samhället kommer bestå. Men nya kriser kommer komma, som ständigt med jämna mellanrum.

Denna pandemi har påvisat att kapitalismen som system och samhällsmodell är ohållbart. Nu som alltid är det viktigt att vi organiserar oss för facklig och politisk kamp mot kapitalismens ständigt återkommande kriser och vinstjakt på bekostnad av de arbetare som får axla ansvaret. Slita sönder sig på sina arbeten. Riskera sina liv och arbetar utan skyddsutrustning.

När man ser till antalet anmälningar rörande arbetsskada och allvarliga tillbud kopplade till coronaviruset ligger vård och omsorg i topp. Det hade fram till skärtorsdagen kommit in ett 40-tal coronarelaterade fall. Merparten handlar om välfärdsarbetare som har arbetat med ingen eller för lite skyddsutrustning hos en människa med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Vi accepterar inte detta. Just nu och ständigt arbetar Kommunal outtröttligt för att säkerställa en fungerande arbetsmiljö, bra bemanning, humana arbetstider och tillgång till skyddsmaterial där det behövs för ALLA medlemmar i Kommunal och välfärdsarbetare. För de bär inte ansvaret för kapitalets kris, den direkta anledningen till varför det saknas vettiga förutsättningar att hantera nationella kriser likt denna.

Arbetsköparna måste ta sitt ansvar, för det gör medlemmarna i Kommunal, varje dag och dygnet runt. Det gäller vaktmästare, lokalvårdare och kockar i vården, i äldreomsorgen och på våra skolor och förskolor. Det gäller busschaufförer. Det gäller skötare och vårdbiträden i omsorg och sjukvård. Det gäller undersköterskor.

Till er ALLA, de verkliga samhällsbärarna och till övriga samhällsmedborgare vill jag be om några saker. Solidaritet över hela linjen – resurser till välfärden, gemensamma insatser till behövande och solidaritet människor emellan.

Ett viktig steg för välfärden är en långsiktig plan med stora satsningar som stärker tryggheten för ALLA. För resursbrist, skadlig låg bemanning och osund arbetsmiljö är ingen nyhet eller något som försvinner med coronakrisen. För de tingen har alltid varit en pandemi bland beslutsfattarna i vårt land, i alla fall så länge jag har levt. Låt det stanna där.

Rickard Altin, Kommunals S-förening, Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel