Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oacceptabel höjning av matavgift på LSS-boenden i Sundsvall – vart tar pengarna som blir över vägen?

Med anledning av matkostnader inom Sundsvalls kommuns LSS-boenden.

Jag har en huvudman som bor på ett LSS-boende där personalen har klarat av matkostnaderna med 1 800 kronor per månad och person. Det bor åtta stycken där, vilket blir 172 800 kronor per år.

Nu vill kommunen ha 2 520 kronor per månad och person. Det blir 241 920 kronor per år för de åtta boende där.

Varför? Vart tar de pengar som blir över vägen? Det handlar om 69 120 kronor.

Min huvudman är rullstolsbunden och äter inte mycket eftersom hon inte kan vara aktiv med sin kropp. Det finns fler på detta boende som är rullstolsbundna.

Det här är ren stöld. Det är oacceptabelt att kommunen skall fylla ut sina hål med att stjäla av de svaga och sjuka. Många av dessa personer har mycket dålig pension/sjukpension.

Jag själv äter inte för 2 520 kronor i månaden. Skulle jag göra det så blev det lyxmat varje dag.

Jag har även fått höra att dagcentret skall ha 300 kronor per månad för fika. Nu går det för långt!

S.L – arg

SVAR DIREKT:

Hej! Kommunfullmäktige i Sundsvalls kommun har fattat beslut om så kallade servicepaket i tre olika nivåer för inköp av livsmedel på gruppbostad enligt LSS. Detta ersätter de tidigare hushållskassorna, där det har funnits olika modeller på olika boenden.

Kommunfullmäktige vill se en enhetlighet i detta och ett rättvisare system. Avgiften för respektive servicepaket baseras på konsumentverkets beräkningar och får inte överstiga kommunens självkostnader. Det är inget som kommunen ska tjäna pengar på.

Deltagande i ett servicepaket är frivilligt och varje brukare kan välja att, med stöd från personal, själv köpa sin mat.

Jonas Öhlund och Jennie Högbom, biträdande verksamhetschefer, Stöd och omsorg i Sundvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel