Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oacceptabel lång väntan på beslut från försäkringskassan – familjer har inte outtömliga resurser

Knackar försäkringskassans personal besluten på runstenar?

Man kan ju fråga sig det, eftersom det tar minst fyra månader att få beslut trots att ärendet från början har hanterats i tre månader innan försäkringskassans handläggare var nöjd med underlaget.

Trots att alla intyg och underlag som försäkringskassan begärt in finns, så får personen vänta i ytterligare fyra månader på beslutet.

Detta fall handlar om föräldrapenning, som är lagstadgad.

Tror regeringen och riksdagspolitikerna att svenska folket har outtömliga resurser?

Allt som kan säljas har sålts av familjen för att kunna klara vardagens behov. Nu får man vänta ytterligare två månader. Varför?

Som människa har du ingen chans att få ens svar på vart du kan vända dig för att få beslut i ärendet.

Överklaga kan man inte förrän man fått beslut, så nu ligger handläggarna på besluten i stället, och som medborgare är du helt rättslös inför denna makt som försäkringskassans handläggare har.

Tror någon att detta är ett specialfall, så kan det sägas att det är det inte, det är en helt vanlig familj som förvärvsarbetat, men som nu dessutom drabbats av sjukdom också. Det gör tillvaron ännu värre för dem.

Det kan drabba vem som helst – även dig som läser detta.

Det är dags att riksdag och regering tar de beslut som krävs för att få ordning inom försäkringskassan!

Försäkringskassans personal skall inte premieras för att de nekar sjuka personer sjukpenning. Detta måste strida mot lagen och alla regler som finns vad gäller sjukförsäkringen.

Återställ sjukförsäkringen till det den är avsett för – en försäkring när någon blir sjuk så att man inte hamnar i misär när man drabbas av sjukdom.

Rätten till föräldrapenning likaså.

Det parti som tar beslut som återställer sjukförsäkringen kommer att få min röst vid nästa val.

Pirjo Jonsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel