Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oacceptabelt att servera skräpmat till gamla och barn

Allt oftare vill en tonåring i min närhet inte äta skolmaten på grund av att den är "äcklig". När han ändå gör det kommer han hem med lättare magproblem som gör ett långvarigt besök på sanitetsinrättningen nödvändigt.

Två till tre gånger per vecka vill han istället äta på någon av ortens restauranger för cirka 80-90 kronor per gång.

Jag hör samma reaktion från andra delar av landet, när det gäller skolmaten – och nyligen kom det till min kännedom att äldreboende och brukare av hemtjänst får samma mat.

Det som serveras till barn och äldre i dag är mat inköpt av kommunerna i upphandling, där den leverantör som har det lägsta priset vinner. Maten fraktas ofta långa sträckor. Kommunerna köper med andra ord ett pris i stället för bra mat.

Det har gjorts tv-program där kända kockar har lagat mat på plats i skolkök till en lägre kostnad än skräpet som köps in – och den maten var också mer uppskattad av eleverna.

När jag gick i skola lagades maten i det för ändamålet bästa skolköket och kördes därefter ut i kantiner till mindre skolor i kommunen utan eget kök.

Maten var god, lagad på nära håll och sannolikt betydligt mer näringsrik än dagens industrimat.

Hur kan det komma sig att befattningshavare i kommunerna slösar bort våra skattepengar på sånt här skräp?

Det känns väldigt fel att vi först skall betala skatter som skall gå till bland annat skolmat och mat till brukare i hemtjänsten – och att den industrimaten är så pass dålig och äcklig att den inte borde serveras, för att sedan tvingas betala ännu mer på grund av att kunderna inte vill ha den undermåliga varan.

Det är dags att säga ifrån. Anställd personal i kommunerna får lön från skattemedel. Vi skattebetalare är med andra ord deras arbetsgivare och borde inte acceptera att det serveras skräp till våra barn och gamla.

Alla utom ägarna av matfabrikerna är förlorare i rådande system.

Bekymrad förälder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel