Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oärligt att påstå sig värna Allsta skola och sedan rösta för en nedläggning

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Det är oärligt av Centerpartiet att påstå att Allsta skola ligger dem varmt om hjärtat och sedan rösta för en nedläggning.

Om Allsta skola legat er varmt om hjärtat hade ni undersökt andra alternativ till en nedläggning. Ni hade heller inte accepterat det bristfälliga beslutsunderlaget utan reagerat på de uppenbara felen och otydligheterna.

Det är färre föräldrar som väljer friskolor här i Allsta än i övriga Sundsvall. Detta trots att skolan varit nedläggningshotad i omgångar. Beslutsunderlaget saknar även trovärdiga beräkningar på vilka besparingar en nedläggning skulle ge.

Mycket pekar på att det blir ringa eller inga besparingar utan att den kommunala skolan endast kommer tappa än fler elever till fristående aktörer. Underlaget undviker också helt det faktum att Allsta skola även inhyser 5-årsverksamheten för förskolan. Det finns inga tomma klassrum på Allsta skola.

Att ni, Centerpartiet Sundsvall, dessutom går emot er egen politik att främja de små skolorna och ge dessa likvärdiga förutsättningar är anmärkningsvärt. Er skolpolitiske talesman och era företrädare för små skolor skrev den 29 april en viktig debattartikel i Dagens Samhälle att en by utan skola är en fattig by och att normen om den stora centraliserade skolan ska ifrågasättas. Jag uppmanar er att läsa den artikeln.

Om ni i Centerpartiet verkligen bryr er om Allsta skola och står upp för er skolpolitik, då är det hög tid att omvärdera beslutet och utmana S och V i denna skolnedläggning.

Ni är välkomna att fortsätta diskussionen på onsdag den 5 maj vid mötet som Föräldrainitiativet Allsta bjudit in till.

Mikael Brander, förälder i Allsta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel