Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Obegriplig motivering att slå sönder hälsocentralen i Stöde

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Region Västernorrland vill förstöra en väl fungerande hälsocentral i Stöde.

För allmänhet och politiker kan följande fakta vara värda att känna till: Stöde hälsocentral är antagligen unik i hela Sverige. Där finns sedan många år fast anställda läkare, fast anställda sjuksköterskor och utbildad personal på alla tjänster.

Man uppfyller alla krav, enligt den så kallade regelboken, för att få kalla sig hälsocentral. Det har man gjort i åratal. Över tid har man dessutom jobbat hårt för att hålla budget och det har man lyckats med.

Nu inträffar det obegripliga. Istället för att arbeta för att få fler fastanställda läkare och sjuksköterskor, där de saknas, så vill man slå sönder Stöde hälsocentral och nedgradera den till en filial! Stöde hälsocentral som dessutom under flera år bidragit till rekrytering av nya läkare och sjuksköterskor.

Motiveringen till detta är om möjligt ännu mer obegriplig. Regionen menar att Stöde hälsocentral kan få kompetensförsörjningsproblem inom en femårsperiod. Som om detta skulle vara något unikt för Stödes hälsocentral! Invånarna i Stöde fick dessutom höra att om regionen nedgraderar Stöde hälsocentral till en filial så blir det bättre sjukvård!

Den här jämförelsen är helt relevant: Regionen har en väl fungerande och ekonomisk bil med fyra hjul och chaufför och så påstår man att bilen blir bättre om man skruvar av hjulen och kastar ut chauffören!

Nedgradering till filial är alltså tacken till personalen på Stöde hälsocentral för att de jobbat stenhårt för att hålla högsta standard på både vård och ekonomi!

Vilken usel personalpolitik. Och vilket förakt för folk på landsbygden.

Måtte ni politiker fråga ansvariga tjänstemän på Region Västernorrland: Hur tänker ni? Ska ni förstöra både för folk och anställda genom att rasera en väl fungerande hälsocentral med sådana enfaldiga argument? Ni ska väl arbeta för att både behålla och få fler fastanställda läkare och sjuksköterskor?

Missade ni partiledardebatten nyligen? Har ni missat att alla politiska partier säger att vi måste satsa mer på primärvården i Sverige? Har ni missat att även landsbygden ska kunna leva vidare? Har ni inte läst Sundsvalls kommuns landsbygdsprogram? Är detta Regionen Västernorrlands regionala utveckling?

LGB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel