Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Obegripligt att pengar sparas på dem som behöver mest stöd – från jämlikt Sverige till Trumps USA på nolltid

Jag har inte förstått att vi bor i ett fattigt land, men det börjar gå upp för mig nu.

■ Vi drar in personliga assistenter för de allra svagaste i samhället.

■ Vi drar in sjukresor för dem som mest behöver det.

■ Sundsvalls kommun har bestämt att de kommunövergripande specialskolorna ska läggas ner för, just det, dem som allra mest behöver det. Och utan att göra en riskanalys för vad som kommer att hända med dessa elever.

■ Kommunen lägger ut äldreomsorg på entreprenad eller bara minskar personalen så de som arbetar kvar blir utslitna innan de fyllt 40.

■ Barngrupperna i förskolan blir större och med färre personal.

■ Sjuka människor får inte vara sjukskrivna den tid de behöver utan ska söka annat jobb som inte finns.

Samtidigt lever bemanningsföretag och friskolor gott på skattepengar. Sundsvalls kommun ger frikostigt tillstånd till alla som vill starta eller bygga ut sin friskola. De förhandlar gärna med privata bolag inom äldreomsorgen och övrig humanitär verksamhet.

Stafettläkarna och -sjuksköterskorna blir fler och tjänar betydligt mer än de som är trogna Region Västernorrland.

Varför sparar vi pengar på dem som behöver kommunens och statens stöd allra mest? Jag begriper det inte.

Men jag begriper tydligen mer än våra politiker, att dessa elever som inte får tillräckligt stöd i skolan eller av olika skäl behöver ett mindre sammanhang, och som nu ska in i en vanlig klass med 30 elever, kommer att kosta oerhört mycket mer som vuxna, när de inte får jobb eller blir sjukskrivna.

För att inte tala om vad det gör för självkänslan att inte klara skolan.

Jag begriper att elever som inte klarar skolan kommer att hitta andra vägar, med i värsta fall, kriminalitet, droger och arbetslöshet.

Jag begriper att vi måste spara på annat eftersom bemanningsföretag och stafettpersonal kostar för mycket. Jag begriper även att ingen vill arbeta i Region Västernorrland och tjäna mycket mindre än de som är anställda av bemanningsföretag.

Jag begriper att de som har privat sjukförsäkring inte behöver bry sig om alla neddragningar i vården eftersom de kan välja privata alternativ som då kostar regionen ännu mer.

Jag begriper även att många ger upp. Att föräldrar inte orkar kämpa för sina barns rättighet till en likvärdig skolgång, men som de inte längre kommer att få. Att föräldrar till barn med handikapp som inte längre kan räkna med hjälp av assistenter, går in i väggen.

Jag begriper att vi just nu, håller på att bli ett land där man får lära sig att klara sig bäst man kan och de som inte är födda i rätt familj helt enkelt, får skylla sig själva.

Från ett jämlikt Sverige till ett Trumps USA på nolltid.

Heja Sverige och Sundsvall (Sveriges bästa skola år 2021 är tydligen lagt i malpåse)!

Lena

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel