Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Obehagligt att sportfiskare utesluts för åsikter – oroande att Sundsvalls kommun inte tar det på allvar

Vi är några oroliga Ljunganfiskare som följt utvecklingen i nedre Ljungan genom Facebookgruppen Ljunganfiskarna i många år.

Tyvärr har hopp bytts mot förtvivlan under senare tid. Torsdagen den 11/4 publicerade ST en artikel om att Nedre Ljungans fiskevårdsområde begärt utträde ur Östersjölaxälvar i Samverkan (ÖiS) på grund av att ÖiS inte tycker man ska stänga av sportfiskare godtyckligt på grund av åsikter/synpunkter.

Sanktionen mot sportfiskeprofilen var också olaglig enligt beslut från länsstyrelsen i maj 2018.

Vi är många sportfiskare i Ljungan som tycker att utvecklingen i Ljungan och sanktionen mot en enskild individ som talat i sociala medier för väldigt många är obehaglig.

Under flera år har den avstängda fiskevårdaren och sportfiskeprofilen fört en saklig debatt och skrivit faktaunderbyggda artiklar mot odlad fisk bland vilda bestånd som i Ljungan.

Vi tycker också att det är oroande att Sundsvalls kommun som fiskerättsägare och medlem i fiskevårdsområdesföreningen inte tar allvarligt på detta, speciellt med tanke på senaste årens bidrag till Ljungan och kriterierna för föreningsbidrag. Att kommunen inte agerar mot den typen av maktmissbruk och diskriminering som pågått under lång tid tycker vi är anmärkningsvärt. Sundsvalls kommun måste stå upp för demokratins idéer och allas lika värde.

Sundsvalls kommun kan ta lärdom från Skellefteå kommuns kurage när samma problem uppstod i Byskeälven.

Att en fiskevårdsområdesförening som haft nytta av så stora bidrag från skattebetalarna till sin verksamhet utesluter sportfiskare på grund av synpunkter/åsikter provocerar.

Går man in på Sundsvalls fiskeguide (kommunens webbsida) så kan man också se att kommunen länkar till den provocerande avtalstext som ST nämner i sin senaste artikel om konflikten.

Med tanke på att kommunen kan påverka, som bland annat fiskerättsägare, så borde vi inte ha denna obehagliga utveckling där uppenbart goda krafter för oss alla diskrimineras, för vi är väldigt många fler som kritiserat fiskekortspriserna i nedre Ljungan än den utsatte sportfiskeprofilen. Vi träffar gärna kommunen för att diskutera en lösning.

Ljunganfiskarna:

Birger Edström, André Hammarström, Mattias Jonsson, Andreas Bergström, Kenneth Ledin, Björn Karlsson, Niklas Rosenholm, Andreas Mörtsjö och Andreas Hasselblad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel