Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Obligatorisk avloppsdeklaration – en kostnad för fastighetsägare i onödan?

Nu ska vi som ej har tillgång till kommunala avlopp beläggas med ytterligare kostnader, utan nytta!

I detta nu bereds en utredning i regeringskansliet om en obligatorisk avloppsdeklaration för alla fastighetsägare med enskilt avlopp. Detta trots att kommunerna även i fortsättningen ska inventera dessa avlopp som vanligt och ta en avgift av fastighetsägaren för detta.

Den nya obligatoriska avloppsdeklarationen innebär att du som har enskilt avlopp tvingas anlita en konsult att inspektera ditt avlopp till kostnad på allt mellan 5000 och 8000 kronor för den enskilde fastighetsägaren.

Var ligger värdet i ett system till, med avloppsdeklarationer? Om staten och regeringen inte litar på att kommunerna kan sköta tillsynen av de enskilda avloppsanläggningarna, så tryck på kommunerna och lägg inte ytterligare ekonomiska bördor på enskilda fastighetsägare som saknar möjligheter till att få ett kommunalt avlopp.

Jag som fastighetsägare får betala för det nya systemet utan att slippa avgifterna till det "gamla kommunala systemet". Det blir ett dubbelt kontrollsystem som jag ska bära kostnaden för, utan att vi får några nya miljövinster som vi inte har idag.

Till er som tycker att detta inte är något att bråka om, vill jag bara säga: Skulle ni acceptera att ni måste låta besikta er bil både på en kommunal bilprovning till en avgift och sedan en statlig bilprovning till en extra kostnad på minst 5000 kronor? Nej, jag skulle inte tro det.

Trots att utsläppen är minimala från de enskilda avloppen jämfört med utsläppen från jordbruken och industrin så går vår regering in för hårdare regler för just de enskilda avloppen. Man sväljer kameler och silar mygg på ett sådant sätt att fastighetsägare på landet och i glesbygd som redan drabbats hårt med dagens bränslepriser.

Nu vill jag att politiska företrädare från regeringen och kommunen förklarar: Var ligger värdet i detta system? Och då menar jag värdet för ägaren till ett enskilt avlopp, då det är han som bör ha nyttan av det han tvingas betala för.

Utan skygglappar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel