Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Oenighet råder i Sundsvall – är du en bromsare eller utvecklare?

Vi Sundsvallsbor är inte alls överens om hur vår framtida stad Sundsvall bör se ut. Vi har en stad rik på historia som kan både berätta och lära oss mer om hur vi bäst ska ta oss an framtidsbesluten. Därom torde till och med ytterlighetsivrarna kunna vara överens i sak. Men det är också allt.

Ytterlighetsivrarna kan beskrivas som om de tillhörde två icke organiserade framtidsorganisationer som är varandras direkta motpoler.

Framtidsivrarna ser Sundsvall som en större stad bland städer i Sverige. Inte som storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala, men som en relativt större stad bland övriga små och medelstora städer i landet. En stad i utveckling där utvecklingen har bromsats in och där Sundsvall de senaste åren fått se sig förbisprungen av ett antal städer i samma storleksklass.

Vi går mycket sakta framåt men likväl bakåt i och med att några andra jämnstora städer gått starkare framåt än vad ett stagnerande Sundsvall har gjort. Något som framtidsivrarna lider utav eftersom man bland dessa upplever stagnationen som självvald då den är direkt sprungen ur stadens andra läger, "traditionalisterna", bromsarna.

Du vet att du är en klockren Sundsvallstraditionalist om du får rysningar av ord som; höghus, hotell, expandering, turist, effektivitet, ökat skatteunderlag, förtätning, storstad.

Medan musik i dina öron är ord som; fler parker, 1–3-våningshus i citylägen, stagnation, fågelkvitter, befolkningsminskning, småstad, ouppvärmda citytrottoarer.

Traditionalist/bromsare eller framtidsivrare/utvecklare? Det är frågan.

"Valle"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel