Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ofattbart att det krävs mediegranskning innan Timrå kommun agerar efter larm om sexofredande

Artikel 12 av 14
Kommunanställd i Timrå anklagas för sextrakasserier
Visa alla artiklar

Skönt att läsa att fritidspolitikern med olämpligt beteende i Timrå entledigas från sina uppdrag. Timrås politiker tog sitt ansvar.

Tyvärr kan man inte säga detsamma om kommunens högsta tjänsteman, kommunchefen. Höga chefer brukar ta ett övergripande ansvar för den verksamhet som bedrivs, både i med- och motgång. Men Timrås kommunchef väljer att skylla uppkommen situationen på andra chefer, jurister och fackförbund. Men enligt tidigare uttalanden valde faktiskt kommunchefen att gå emot inköpt experts bedömning om att en uppsägning av mannen skulle hålla i arbetsdomstolen. Intressant nog vägrar kommunchefen dessutom att lämna ut konsultens dokumentation. Så mycket för offentlighetsprincipen i Timrå kommun.

Det är viktigt att ledningen oavsett organisation vågar stå för vissa grundläggande principer om vad som är accepterat eller inte. Om en uppsägning av mannen i värsta fall skulle inneburit en motgång i arbetsdomstolen, skulle kommunen ändå ha hedern i behåll. Så är det ju knappast nu då kommunchefen i media försvarat kommunens agerande att det räckte med en varning och omplacering till annan verksamhet. Dessutom till en omplacering där mannen fortsatt arbeta med ungdomar. Kommunchefen har uttalat att arbetsgivaren hanterat ärendet bra och att mannen i och med sin roll med ungdomar ska vara en trygg förebild.

Även om politikerna på ett hedersamt sätt tagit sitt ansvar, är förtroendet och anseendet för Timrå kommun allvarligt skadat. Inte förrän media börjat granska ärendet verkar det som att kommunchefen börjar svänga i sin bedömning. Enligt senaste artikeln arbetar inte längre mannen med ungdomar.

Men det är ju ofattbart att det ska till en mediegranskning innan kommunen förstår att en man som betett sig sexuellt olämpligt i tio år mot arbetskamrater och ungdomar, inte ska omplaceras till att fortsatt jobba bland unga.

Bert

ST-KOMMENTAR:

Timrås kommuns kommunchef Andreaz Strömgren har fått möjlighet att bemöta denna insändare, men avböjer. Han hänvisar till de uppgifter han lämnat och uttalanden han gjort i media - i ST:s artiklar, radio och tv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel